Innleie av arbeidskraft

I et marked med store svingninger er vikarer og annen innleid arbeidskraft en nødvendig ressurs for de tekniske bransjene. For mange bedrifter er det en utfordring å balansere behovet for fleksibilitet med ønsket om fast arbeidskraft.

Alternative måter å dekke bemanningsbehov

Mange bedrifter opplever med jevne mellomrom et behov for å øke bemanningen og hvor avveiningen mellom å øke egenbemanning er vurdert opp mot temporær bemanningsøkning avhengig av den aktuelle produksjonsleveranses omfang og lengde. Det kan for eksempel være at et prosjekt forutsetter en spesiell kompetanse bedriften ikke har selv eller at et prosjekt har et stort midlertidig behov for arbeidskraft. I slike situasjoner har bedriften flere måter å løse dette på;

  • utsetting av arbeid (underentreprise),
  • midlertidig ansettelser,
  • innleie fra produksjonsbedrift eller innleie fra bemanningsbyrå/vikarbyrå.

Bedriftene står fritt til å velge det alternativet som fremstår som mest hensiktsmessig, forutsatt at lovens vilkår er oppfylt.

Utsetting av arbeid (underentreprise)

Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har  i § 16.12 bestemmelser om fremgangsmåten ved etablering av underentreprisekontrakter, og forutsetter forutgående drøftelser med bedriftens tillitsvalgte hvor behovet for utsettingen, omfang og varighet skal omhandles.

Midlertidig ansettelser

Dette reguleres i LOK § 2 hvor det heter at bedriften forutfor slik ansettelse, skal drøfte dette med bedriftens tillitsvalgte. Adgangen og rammen for midlertidig ansettelse reguleres av AML § 14-9, 1.ledd og er  f.eks. sykdom, ferie og svangerskaps- eller utdanningspermisjon, og ved sesongmessige svingninger og uforutsigbare, kortvarige arbeids topper. Etter avtale med bedriftens tillitsvalgte kan adgangen til å ansette midlertidig utvides, jf AML § 14-9, 2.ledd.

Les spørsmål og svar om midlertidig ansettelse her

Innleie fra produksjonsbedrifter

Dette reguleres i LOK §17 og er tillatt forutsatt at den innleide arbeidstakeren er fast ansatt hos utleier, at produksjonsbedriften ikke har til formål å drive utleie, at utleie skjer innenfor samme fagområde som utgjør utleiers hovedbeskjeftigelse og at utleieaktiviteten ikke omfatter mer enn  50% av de fast ansatte hos utleier. Før beslutning om innleie foretas, skal dette drøftes med de tillitsvalgte. For innleie som overstiger 10 prosent av de tilsatte hos innleier, likevel ikke færre enn tre personer, eller som har en varighet ut over ett år, skal det inngås avtale med tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder. Bestemmelsen gjelder ikke innenfor samme konsern. Etter krav fra tillitsvalgte som representerer den arbeidstakerkategori innleien gjelder, skal arbeidsgiver dokumentere at vilkårene for innleie etter første ledd er oppfylt.

Innleie fra bemanningsbyråer

I LOK er det utarbeidet et bilag som regulerer adgangen til innleie fra bemanningsbyråer. Bilaget inneholder også lønns- og arbeidsvilkår som skal gjelde ved slik innleie.

Det er forbud mot å leie inn bygningsarbeidere på byggeplass i Oslo, Viken og Vestfold.