Ny medlemsundersøkelse

– Det viktigste er at det offentlige bruker innkjøpsmakten, og starter alle nødvendige byggeprosjekter, sier Ove Guttormsen i Nelfo. Nye tall viser at nesten halvparten av Nelfo-bedriftene har lavere ordrereserve enn i fjor.

I vår viste en rapport fra Menon Economics at byggebransjen vil merke koronakrisen tidligst til høsten, og forsterkes i løpet av de neste to årene.

Les mer: Ny rapport: Byggebransjen må ha koronatiltak nå.

Når kommunene nå får overført midler fra regjeringens krisepakke, er det viktig at disse pengene kommer raskt ut i arbeid.

Siste medlemsundersøkelse fra NHO viser at 1 av 3 Nelfo-bedrifter har lavere ordreinngang denne måneden sammenlignet med forrige måned og at 47 prosent har lavere ordrereserve nå enn på samme tid i fjor.

Når kommunene har fått midler er det viktig at de starter opp nødvendige prosjekter som er «gryteklare» eller ikke trenger lang utredningstid. For vår bransje kan det være å oppgradere lufteanleggene på skoler og sykehjem, installere solceller på offentlige bygg eller bygge ut infrastrukturen for elbillading i kommunen, sier Ove Guttormsen.

Dette svarer Nelfo-bedriftene:

  • 93 prosent har ikke gjennomført oppsigelser som en følge av koronaviruset.
  • 89 prosent har heller ingen planer om å gjennomføre oppsigelser.
  • 88 prosent svarer at de ikke har likviditetsproblemer.
  • 39 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer i løpet av de siste fire ukene på grunn av koronaviruset.
  • 43 prosent opplever lavere omsetning de siste fire ukene.
  • 93 prosent vurdere at det er liten reell risiko for at bedriften kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset.

Les mer: Ny medlemsundersøkelse.