Foto:

Nelfo vil ha momskutt på håndverkstjenester

Foto:

- Nå må vi sikre arbeidsplasser og bedrifter. Mange av medlemsbedriftene har permittert ansatte fordi oppdragene i servicemarkedet forsvant da koronakrisen kom, sier næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Nelfo.

Nelfo har, sammen med Rørentreprenørene Norge og VKE, levert et forslag til regjeringen om å redusere momsen fra 25 prosent i dag til seks prosent som en midlertidig ordning.

Les hele brevet som er sendt til Finansdepartementet.

Årsaken er at elektroinstallatører, rørleggere, kulde- og varmepumpemontører og håndverkerbedrifter i byggenæringen opplever en drastisk reduksjon i privat etterspørsel. Bedriftene har vært nødt til å permittere og et stort flertall av bedriftene er redd de må gå til oppsigelse. Lærekontrakter må sies opp og inntaket av nye lærlinger kan til høsten bli betydelig redusert.

- Nå er det viktigere enn noen gang at vi holder hjulene i gang og får opp aktiviteten hos håndverkerne. Vi mener at dette tiltaket vil redde mange bedrifter, sier direktør for næringspolitikk i Nelfo, Tore Strandskog.

Marianne W. Røiseland, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, mener tiltaket vil hjelpe. - Disse skadevirkningene kan motarbeides hvis husholdningene motiveres til å sette i gang planlagte prosjekter nå.

NHOs undersøkelse blant medlemsbedrifter i de tekniske fagene gjennomført i uke 14 viser at over halvparten av bedriftene har permittert ansatte. 3 av 4 bedrifter planlegger permitteringer i nær fremtid. Videre oppgir 7 prosent av elektrobedriftene at de må se seg nødt til å si opp ansatte. Mange har allerede gjennomført oppsigelser. En av fem bedrifter innen de tekniske fagene, rør, el, kulde og ventilasjon vurderer det som en reell risiko at bedriften kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset.

Nelfo, Rørentreprenørene Norge og VKE forslår at ordningen trer i kraft så fort som mulig, og at den i første omgang gjelder bestillinger som foretas før 1. august 2020. Bestilt arbeid må være utført og fakturert før 31. desember 2020.