Elektropodden: De ansattes elbiler gir strøm til jobben

Publisert

Bruker batterikapasiteten til de ansattes elbiler for å ta unna effekttopper på fabrikken. Hør sjefen for Eaton, Jon Helsingeng, snakke om batteriinstallasjoner i vår nyeste podcast.

Batteriinstallasjoner er i vinden og vi ser flere som benytter seg av litiumbatterier for lagring.

Jon Helsingeng i Eaton forteller at det er det å styre og distribuere riktig som blir viktig fremover. «Peak shaving», flytte lasten, kunne lagre energi i perioder og dette med billading og elektrisk transport forsterker behovet for å styre strømmen riktig.

Batteriinstallasjoner kan benyttes som et ledd i elektrifisering av byggeplasser og være bidragsyter i å få ned CO2-utslippene. Der kan de erstatte dagens dieselaggregater eller brukes som reservestrømanlegg.

Her kan du høre Elektropodden.

Bislett stadion er koblet til gamle Nissan Leaf-batterier

Et eksempel er Bislett stadion. Der har Eaton koblet opp resirkulerte Nissen Leaf-batterier mot et solcelleanlegg. Tanken er å utnytte solcellepanelene noe bedre ved at batteriene bidrar til å ta effekttopper. I tillegg har de funksjon som et reservestrømanlegg noe som er nødvendig under idrettsstevner og TV-sendinger.

Resirkulert Nissan Leaf-batterier vs nye Nissan Leaf-batterier

På spørsmål om hva som er forskjellen mellom resirkulerte Nissan Leaf-batterier og nye Nissan Leaf-batterier er svaret at det er fotavtrykket. Energitettheten har doblet seg fra første til fjerde generasjons batterier. Det er en utvikling Helsingeng tror vil fortsette, men ikke i like store sprang som til nå. Han mener også at produksjonskostnader og skalafordeler kommer til å bidra her.

Har troen på vehicle-to-grid

Vi har mange elektriske biler som triller rundt, står parkert og ikke bidrar inn i strømnettet. Dette mener Helsingeng kommer til å endre seg.

- Jeg tror at dette med vehicle-to-grid løsninger kommer til å komme veldig fort, sier han og forteller om et prosjekt de jobber med:

Det er en fabrikk som har noen effekttopper som er dyrt å ta unna i dag. Fabrikken har tenkt å sponse ansatte som kjører bil til jobben slik at de kjøper elbil. Når de da kommer til jobb kobler de bilen på fabrikknettet og den blir da brukt til å ta ned strømtopper og forbedrede effekt i strømnettet sitt.

Dette er en vinn-vinn-situasjon for både ansatte og bedriften.