Deler på arbeidskraften i koronaåret

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Nelfo-bedriftene foretrekker heller å leie ut arbeidskraft til andre bedrifter enn å permittere. Nye tall viser at 1 av 4 gjør dette. – Våre medlemmer er flinke til å hjelpe hverandre selv om vi har vært gjennom et tøft år, sier Ove Guttormsen i Nelfo.

Nelfo-bedriftene ha lang tradisjon for å leie inn personell fra andre bedrifter. Gjennom koronaåret 2020 ble bedriftene rammet ulikt, men hovedregelen om at man leier inn fra hverandre fremfor å permittere har stått seg.

Flere bransjenyheter finner du i Elmagasinet.

Hjelper hverandre

- Medlemsbedriftene i Nelfo er flinke til å hjelpe hverandre. Det er jeg veldig stolt over. Vi har leid ut ti-femten prosent av arbeidsstokken til selskaper med bemanningsbehov. På denne måten har vi unngått permitteringer, og holdt alle våre 80 ansatte i arbeid, sier faglig ansvarlig Jarle Popperud i Forenede Montører Kongsberg.

Ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelsen fra februar svarer 25 prosent av Nelfo-bedriftene at de har leid inn fra andre, mens 18 prosent har leid ut.

- Dette er en styrke for vår bransje. Nå er ikke vi de som er hardest rammet av koronakrisen så langt, men vi stiller sterkt fordi vi greier å veksle på hverandres overskudd av arbeidskraft og kompetanse, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Omrokkert for å unngå permitteringer

Morten Mjeldheim er regionsjef for Nelfo Bergen og omegn bekrefter at mange medlemsbedrifter setter pris på å heller leie ut enn å permittere.

- Aktiviteten har vært tilnærmet normal i koronaåret, men noen bedrifter som tidligere helst leide inn elektrikere, måtte i fjor leie ut arbeidskraft.

En bedrift som har lei ut arbeidskraft fremfor å permittere er Ingeniør Pettersen i Drammen.

- Vi har omrokkert en del mellom avdelingene for å unngå permitteringer. Likevel har vi ikke hatt arbeid til alle i egen bedrift gjennom hele året. Med å leie ut ansatte i perioder har alle ansatte hatt arbeid, sier administrerende direktør Geir Ivar Pettersen.

I NHOs medlemsundersøkelse for februar svarte 43 prosent av Nelfo-bedriftene at ordrereserven er lavere sammenlignet med samme periode i fjor. På samme spørsmål i desember svarte 37 prosent at ordrereserven var lavere.

Det kommer en dipp i markedet

- Vi er spente på hvordan dette året blir. I fjor var det servicemarkedet som først ble rammet, men heldigvis tok markedet seg opp. Med utbruddet av den engelske koronavarianten kan vi få en stopp i servicemarkedet igjen. Jeg er også spent på hvordan det vil gå i prosjektmarkedet. Vi vet at det kommer en dipp, men spørsmålet blir hvor dyp og langvarig denne dippen blir, sier Guttormsen.

En bedrift som heller leide ut fremfor å permittere var Krøderen Elektro.

- Det har vært full sysselsetting hele året, i tillegg til noe utleie da service-, bolig- og hyttemarkedet skjøt fart igjen på høsten. Det har også vært godt å ha en litt romslig bemanning i perioder, da mange ansatte måtte være hjemme på grunn av stengte skoler og barnehager, sier daglig leder Vegard Jelstad i Krøderen Elektro.

Les mer: Se oversikten over kurs og webinarer fra Nelfo.