Velferdsteknologi som begrenser smitte

Nyhet, Automatisering

Publisert

Koronapandemien har satt fart i etterspørselen etter velferdsteknologi som bidrar til å begrense smittespredning. - Systemer vi tidligere stort sett solgte til større sykehjem, blir også kjøpt av mindre sykehjem og omsorgsboliger, sier Johan Anstensrud i Sensio.

- Et år med pandemi har økt etterspørselen etter smittevernløsninger for helse- og omsorgsinstitusjoner, sier Claes Wachtmeister, leder for Sensio Helsebygg.

Teknologien har vært på markedet en stund, men pandemien har ført til økt bruk. Det helseinstitusjonene etterspør nå er blant annet mobilt vaktrom, varslingssystemer og utvendig rompanel.

- Vi har en del hasteleveranser. Eksempelvis bestilte et sykehjem et varslingssystem på fredag og fikk det installert på mandag, sier Wachtmeister.

Økt behov for oppfølgingssystemer
Han får støtte av daglig leder Johan Anstensrud i Sensio. Han peker på at spesielt oppfølgingssystemer er blitt aktualisert under pandemien.

- Det skyldes blant annet at institusjonene i flere tilfeller bruker personell som mangler erfaring og full innsikt i arbeidsoppgavene. Dette gjør dem mer avhengige av sjekklister for å sikre at alle oppgaver blir ivaretatt slik de skal. Vi har levert oppfølgingssystem til mange som trengte en løsning for dette, og også tilpasset det for å ivareta koronapasienter. Mye av det vi gjør har en rolle med tanke på smittevern.

- Løsningene er blitt spesielt aktuelle med koronapandemien. Mange sykehjem har fått behov for mer utstyr. Systemer vi tidligere stort sett solgte til større sykehjem, blir også kjøpt av mindre sykehjem og omsorgsboliger.

- Blant annet trenger helsepersonalet ofte et system som gjør det mulig å kommunisere uten å gå fysisk inn i rommet til pasienten. Det kan eksempelvis løses med et rompanel på utsiden av rommet. Da slipper de ansatte å ta på fullt smittevernutstyr for å spørre hva pasienten vil ha til middag, sier Wachtmeister.

- Til hjemmetjenesten leverer vi løsninger for punkt til punkt-kommunikasjon, eksempelvis med nettbrett. Slike løsninger gjør det mulig med flere visitter uten å bruke større ressurser. Det blir også enklere å kontakte pårørende om det trengs i kommunikasjon med pasienten.

Enkel jobb for elinstallatøren
Wachtmeister påpeker at velferdsteknologisystemene må være enkle å installere og bruke.

- Elinstallatørene kan enkelt installere disse systemene. Selv om sykehjemmet har en gammel og dårlig infrastruktur, er det enkelt å få til gode, trådløse installasjoner. Norge ligger langt framme når det gjelder bruk av velferdsteknologi. Både sentrale myndigheter og enkeltkommuner satser på dette.

- Løsningene eksisterer. Det gjelder at kommunene blir oppmerksomme på at de finnes. Utviklingen på dette området går veldig raskt. Med tanke på at koronapandemien har satt smittevern og desinfeksjonsløsninger i et sterkt søkelys, vil farten kanskje økes ytterligere. Vi regner med flere leveranser, avslutter Claes Wachtmeister, leder for Sensio Helsebygg.

Les mer: Strålene som tar knekken på koronaviruset.

Les mer: Dreper koronaviruset med ultrafiolett lys.

Les mer: Berøringsfrie bygg er bra mot smitte.