Dyresykehus med høyeste smittevernnivå

Nyhet, Automatisering

Publisert

Det nye dyresykehuset i Ås har de tenkt smittevern i alt fra klasserom til behandlingsrom. Bildet er tatt på Smådyrklinikken på NMBU Adamstuen. (Foto: Håkon Sparre).

På det nye dyresykehuset ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås har de tenkt smittevern i alt fra klasserom til laboratorier.

7 tips til tiltak som reduserer koronasmitte i bygninger.

- Det nyåpnede dyresykehuset på Campus Ås utenfor Oslo har landets strengeste krav til smittevernløsninger. Her er det utført svært mye og grundig trykkbasert sikring og testing, sier daglig leder Eirik Helgøy i R2S Elektro.

Ny arena: Hør Integras podcast – En dose automatisering.

I nybygget på 63 000 m2 har Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen samlet virksomheten sin. Bygningen, som er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), har en prislapp på rundt 8 milliarder kroner. 

Absolutt tett

Helgøy forteller at sykehuset har alt fra skole- og kontorlokaler til laboratorier og spesialrom, med svært høye krav til smittevern.

- For spesialrommene måtte vi tenke tetting på et helt annet nivå enn i andre bygg. For ikke å bryte barrierer har vi både limt og sveiset fast armaturer og andre installasjoner. Dessuten er innsiden av rør og kabler tettet.

- På spesialrommene må absolutt alt være helt tett. Her måtte installasjonene utføres og styres fra rom i etasjen over. Alle installasjonene måtte være helt riktige.

- Mange av våre ansatte har erfaring fra offshore og marin sektor. Derfor er vi kjent med kravene som måtte oppfylles på dyresykehuset, som gasstette gjennomføringer, desinfisering med UVC-belysning og armaturer som tåler desinfeksjon. Denne erfaringen var en stor fordel i gjennomføringen av prosjektet.

- Vi tar med oss nye erfaringer fra dyresykehuset. Også etter koronapandemien vil det være stor oppmerksomhet på smittevern, avslutter daglig leder Eirik Helgøy i R2S Elektro.

Les mer: Strålene som tar knekken på koronaviruset.

Les mer: Dreper koronaviruset med ultrafiolett lys.

Les mer: Berøringsfrie bygg er bra mot smitte.

Les mer: Velferdsteknologi som begrenser smitte.

Les mer: Måtte tenke nytt da koronaviruset kom.