HMS er lønnsomt for bedriftene

Det lønner seg å investere i HMS og et godt arbeidsmiljø. – Investeringer i HMS-tiltak mer enn dobler seg i avkastning og er lønnsomt for bedriftene, sier Eirik Remo i Nelfo.
Det lønner seg å investere i HMS og et godt arbeidsmiljø. – Investeringer i HMS-tiltak mer enn dobler seg i avkastning og er lønnsomt for bedriftene, sier Eirik Remo i Nelfo.
- Det er ingen tvil om at bedrifter som satser på HMS-tiltak får mye igjen i form av økt fortjeneste, sier Eirik Remo, fagsjef for HMS i Nelfo.
Hvis du bruker én krone på HMS-tiltak får du en avkastning på 120 prosent, altså 2,20 kroner igjen på bunnlinja, viser forskning.
- Av og til møter jeg på bedriftsledere som mener at HMS-tiltak koster penger og er dyrt, men hva vil en ulykke koste? Ikke bare i kroner og øre, men vi må også regne inn den menneskelige faktoren her, sier Remo.
Lønnsomhetsrapporten til Nelfo for 2020 estimerer at en fraværsdag koster arbeidsgiveren om lag 6 000 kroner per dag. Da er lønn, fortjeneste og påslag tatt med. I tillegg kommer tapt fortjeneste fordi en jobb ikke blir gjort, fremdriften blir forsinket og kunden blir frustrert når håndverkeren ikke møter til avtalt tid. I tillegg kan det gå utover omdømme til bedriften.
Les mer: Nå er Nelfos lønnsomhetsrapport for 2020 klar.
Gode HMS-systemer bidrar til å forebygge hendelser. Prosedyrer som beskriver hvordan man skal gjennomføre jobben bidrar til en bedre HMS-hverdag. I tillegg skal man ha mulighet til å gjennomføre sikkerjobb-analyser og håndtere avviksmeldinger. I dag anbefaler vi å ha et papirløst HMS-system. Det gjør at det er enkelt å oppdatere, dokumentere avvik og gjøre en sikkerjobbanalyse. Nelfo har utarbeidet en appløsning som gjør det mulig å se prosedyrene der arbeidet utføres, noe som i seg selv er skadeforebyggende.
Les mer: Internkontroll for elektrovirksomheter.
Bedriftens oversikt over sykefravær er viktig. Gjennomsnittlig legemeldt sykefravær for Nelfos medlemsbedrifter var i 2020 4,8 prosent. Det er vanlig å legge til 0,8 prosent, som er egenmeldt sykefravær.
- Det siste året har vært spesielt med tanke på egenmeldt sykefravær. På grunn av koronaviruset ligger nok det høyere enn i et normalår, sier Remo.
- Det som imidlertid er interessant, er hvilke muligheter bedriftene har når det gjelder å få ned sykefraværet. I praksis er ikke selve prosentandelen det viktigste, men at bedriftene har en formening om hvorfor ansatte er syke, og gjør tiltak for å få ned fraværet. Erfaring viser at ledere som følger opp ansatte godt, får lavere sykefravær i bedriften, avslutter Eirik Remo, fagsjef for HMS i Nelfo.
Les mer om sykefraværstallene i Nelfo-bedrifter.
Gode råd for HMS i bedriften: