Berøringsfrie bygg er bra mot smitte

Nyhet, Automatisering

Publisert

Tekniske løsninger bidrar til færre berøringspunkter og mindre smittespredning i bygg. - Vi har løsninger som fjerner problemet med berøringspunkter, sier Jo Jessen i Instell.

- Det finnes et godt utvalg KNX-styringssystemer (en standard for blant annet å styre dører, varme eller lyd) og løsninger for automatisert drift, sier daglig leder Jo Jessen i Instell og styremedlem i Integra (bildet).

Fjernpålogging er også en fordel. Med en slik løsning er det ikke nødvendig å møte fysisk for å programmere og starte. Sentralstyring fra flere ulike plattformer er også mulig. Eksempelvis fra mobiltelefonen, nettbrett, PC eller SD-anlegg. Dette gjelder også nye produkter med bluetooth-tilkobling brukerne selv kan styre lokalt i rommet via en mobilapp. Det er også mange som vil ha stemmestyring og geofencing.

- Løsningene har vært på markedet en god stund. Det nye er at koronapandemien har satt søkelys på teknologien. Fordelen med KNX er at de "gamle" anleggene ganske enkelt og rimelig kan oppgraderes for å oppnå behovs- og berøringsfri styring.

Ikke merket koronaeffekt

- Har dere merket økt pågang med koronakrisen?

- De siste årene har det vært god økning i etterspørselen etter slike systemer. Vi har ikke merket en utvikling det siste året som vi kan knytte direkte til pandemien. Det blir spennende å se om den vil føre til at de som prosjekterer legger mer til rette for berøringsfrihet. Det samme gjelder om styringssystemer og automatiske systemer vil vokse.

Velferdsteknologi drar opp

- Vi tror det blir økt oppmerksomhet på smittevernløsninger med tanke på velferdsteknologi. Her er det hentet mange automatiske løsninger fra den tekniske siden til den menneskelige siden. Dette kan videreutvikles. KNX passer godt sammen med eller integrert i velferdsteknologi.

Les mer: Strålene som tar knekken på koronaviruset.

Les mer: Dreper koronaviruset med ultrafiolett lys.