Strålene som tar knekken på koronaviruset

Nyhet, Automatisering

Publisert

REDUSERER SMITTEFARE. Ultrafiolette stråler bidrar til å ta knekken på virus, blant annet i butikker. (Foto: Signify).

Tekniske løsninger kan bidra til mindre smitte. Signify Norge merker at interessen for å bruke ultrafiolett lys til å drepe koronaviruset er økende. - Dette gjelder blant annet fra varehandelen, sier Tord Christensen.

I tillegg er sykehus og andre institusjoner virkelig i ferd med å få øynene opp for denne teknologien.

- Dette har vært brukt lenge i industrien. I eksempelvis fiskepakkerier blir fisken UVC-strålet før den pakkes, sier daglig leder Tord Christensen i Signify Norge.

Pandemien utløser interesse

- Vi har levert slike løsninger i mer enn 35 år. Det er først i den siste tiden vi har implementert dem i våre egne produkter. Vi leverer blant annet mye til landbruket, der det trengs beskyttelse mot dyresykdommer.

Koronaviruset har økt behovet for slike løsninger.

- I Sør-Europa, og verden for øvrig, er bruken i en helt annen skala enn i Nord-Europa. Blant annet blir løsningene brukt i land som fortsatt har tuberkulose. I noen land er det krav om at arbeidsgivere skal beskytte ansatte mot smitte. Da velger de ofte upper air-løsninger. Det har ikke vært samme behov i Norge. Koronaviruset gjør dette mer aktuelt for blant andre fotballklubber, butikker og apotek.

Sertifisering

- Hvilke UVC-produkter tilbyr Signify Norge?

- Vi har tre løsninger til profesjonell bruk. Upper air-løsningen er den enkleste. Den kan stå på kontinuerlig, og renser luften i soner på 20 m2. Vi tilbyr også UVC-kabinetter for desinfisering av objekter, og lysstoffrør som renser flater.

- Mennesker må ikke utsettes for direkte stråling. Våre løsninger har eksempelvis sensorer som hindrer tilgang til slike områder.

- Blir det brukt LED-armaturer?

- LED-løsningene er ennå ikke klare for store rom. Med tanke på forskningen som skjer på dette området kommer det nok om en stund.

- Hva må elinstallatørene sette seg inn i før de går inn i UVC-markedet?

- Vi tilbyr en sertifiseringsordning som UVC-installatør. Den er rettet inn mot løsninger som skal beskytte mennesker. I større prosjekter trenger elinstallatørene hjelp til blant annet lys- og arealberegning. Her har vi kompetanse.