Eliaden satser på jentene

Nina Hansen (t.h), daglig leder i JM Hansen og styremedlem i Integra, mener vi må rekruttere flere jenter til bransjen hvis vi skal klare å gjennomføre det grønne skiftet. Her sammen med Charlotte Lindquister i NHO Arktis. (Foto: Nordlys/Øystein Barth-Heyerdahl).

- Elektrofaget er alt for viktig til at bare gutter skal drive med det. Derfor satser vi stort på å mobilisere jentene under årets utgave av Eliaden, sier prosjektdirektør Svein Arnesen.

Selv om stadig flere jenter søker seg til tradisjonelt guttedominerte fag, er det fortsatt alt for få jenter i bransjen. Innenfor Elektro og datateknologi kan det se ut som andelen jentesøkere har stabilisert seg på rundt sju prosent. Det er lavt sammenlignet med andre fag som Bygg og anlegg, hvor andelen jenter ligger på ti prosent og Teknologi og industrifag med 14 prosent jenter.

- Det ønsker vi å gjøre noe med. Derfor vil vi invitere alle jenter på ungdomsskole og videregående i hele landet til Eliaden. Målet vårt er mange flere søkere til faget, sier Arnesen.

Nina Hansen, daglig leder i JM Hansen og styremedlem i Integra, er enig med Arnesen i at vi trenger å rekruttere kloke hoder fra hele befolkingen og ikke bare halve.

- Vår bransje står helt sentralt i det grønne skiftet, hvor teknologi spiller en viktig rolle som fremdriver. I dette klima- og teknologiskiftet er det stort behov for kompetanse, og vi opplever allerede en mangel. Det er utrolig viktig å få med også jentene for å sikre økt rekruttering i fremtiden, sier hun.

Eliadens eier Elektroforum jobber med å kartlegge status på kjønnsbalanse og mangfold i bransjen.

- Det er viktig å vise at bransjen er for alle. Om vi ikke rekrutterer kvinner, går vi dessverre glipp av verdifull arbeidskraft, sier Ida Thorendahl, markedsdirektør i Elektroforeningen og sertifisert mangfoldsleder.

På messen ønsker Eliaden å belyse hva elektrobransjen kan tilby av fremtidige karrierer for de unge i en ny, grønn og bærekraftig fremtid. Teknologi skal løse mange oppgaver som ligger foran oss og det bør utvikles løsninger av alle, for alle.

Vil inspirere jenter til å velge Elektro og datateknologi

Blant de vi allerede nå vet kommer er Jenter og Teknologi og Montørjentene. De vil ha arrangementer under Eliaden hvor publikum får møte andre jenter som har valgt en karrierevei innen teknologi og elektrofag. 

Eliaden arrangeres på NOVA Spektrum på Lillestrøm fra 31. mai til 2. juni i år.