Slik blir de nye innleiereglene

Regjeringen ønsker å begrense og aller helst stoppe bedriftenes mulighet til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Vi har sett nærmere på hva lovforslaget vil bety for bedriftene.
Regjeringen ønsker å begrense og aller helst stoppe bedriftenes mulighet til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Vi har sett nærmere på hva lovforslaget vil bety for bedriftene.
Se webinar: NHOs advokater forklarer innholdet i lovforslaget.
Fredag 17. juni sendte regjeringen over sitt forslag til lovendring til Stortinget. Saken skal diskuteres og stemmes over til høsten. Blir lovforslaget vedtatt vil mange av Nelfos medlemsbedrifter fratas en fleksibilitet de trenger, blant annet når det gjelder forsering av prosjekter.
- Vi reagerer sterkt på at regjeringen foreslår noe så dramatisk og inngripende. Dette forslaget til lovendring mangler faglig forankring, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.
- Vi ser at lovforslaget i stor grad er det samme som det Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte på høring tidligere i år. De innvendingene Nelfo og hele NHO-felleskapet hadde på vegne av bedriftene i høringsrunden er det i liten grad tatt hensyn til, sier Guttormsen.
I lovproposisjonen foreslår regjeringen følgende:
Nelfo har gjennom hele prosessen vært tydelig på at den innstrammingen i muligheten til å leie inn som ble innført i 2019 må få virke. Disse reglene har allerede hatt god effekt og viser en nedgang på 30 prosent. Disse reglene bør bli prøvd fullt ut, kombinert med intensivert tilsyn fra Arbeidstilsynet, før det innføres et forbud.
- Elektrobedriftene har høy grunnbemanning i utgangspunktet, de er flinkest i klassen til å ta inn lærlinger og har høy organisasjonsgrad, men vi kommer sent inn i prosjektene og er avhengig av en viss fleksibilitet for å ta unna arbeidstopper, sier Ove Guttormsen.
Les Nelfos høringssvar: Endringer i regelverket for inn- og utleie av arbeidskraft.