Engasjerende debatt om energieffektivisering i Arendal

Arendalsuka: - Vi må gjøre alt vi kan på energieffektivisering, mener NVE-sjef Kjetil Lund. Få med deg hele debatten om energieffektivisering og forventninger til regjeringens nasjonale handlingsplan her.

Vi trenger mer strøm til grønn omstilling
Ekstreme strømpriser har de siste årene vært en stor belastning for både husholdninger og næringsliv. Samtidig skaper utviklingen i strømmarkedet store barrierer mot elektrifisering og ny grønn næringsutvikling, og allerede i 2025 vil vi kunne få et underskudd på strøm i Sør-Norge.

- Skal vi ha nok energi til oppgavene er energieffektivisering en avgjørende komponent, sa statssekretær i OED, Andreas Bjelland Eriksen da han redegjorde for regjeringens arbeid. I oktober vil regjeringen legge frem sitt forslag til en nasjonal handlingsplan for energieffektivisering, og Eriksen lovet at den ville inneholde helt nye og konkrete virkemidler for energieffektivisering.

Norge henger etter EU
På scenen ble Eriksen utfordret av medlemmer fra Stortingets Energi- og Miljøkomite, Lars Haltbrekken (SV), Bård Ludvig Thorheim (Høyre) og Ola Elvestuen (Venstre), og det ble en opphetet debatt om Norges manglende implementering av EUs lovverk for energieffektivisering. Panelet var imidlertid enige i at Norge trenger en styrket og mer strukturert satsing på energieffektivisering.

Høye forventninger til regjeringen
Seminarets fagpanel, bestående av Tore Strandskog (Nelfo), Nina Hansen (JM Hansen), Truls Gulowsen (Naturvernforbundet) og Geir Ove Kulseth (EL og IT Forbundet) utrykte tydelige forventninger til den kommende handlingsplanen. Panelet var også enige om at det er viktig å adressere markedsbarrièrer gjennom strengere regulatoriske krav til energieffektivitet, og en styrket satsning gjennom Enova.

Se opptak av arrangementet her.