Hotell Jæren vant årets Energismarte Bygg 2022

Hotell Jæren har klart å redusere energiforbruket og øke omsetningen og aktiviteten. Det vant de pris for.

- Utrolig kjekt å erfare at det går an å redusere energiforbruket samtidig som omsetning og aktivitet øker, sier hotelldirektør Mette Vigre.

- All ære til dyktige Byggmester P. Undheim som har stått for totalleveransen av dette prosjektet. Sammen med lokale aktører har de levert en komplett ferdig pakke til oss. Dette viser at full tillit, godt samarbeid og samspill mellom de ulike fagene lønner seg, avslutter Vigre.

Det er IEE – Interessegruppen for energieffektivisering (Nelfo og EFO) som står for kåringen Årets Energismarte Bygg 2022. Prisen ble delt ut på Energismarte Bygg Konferansen.

Dette skriver juryen om vinneren:

Energidataene måles og hotellet har siden ferdigstillelsen i 2022 og oppstarten av nytt anlegg redusert energibruken med 50 prosent, samtidig som luftmengder er økt og det er tilført kjøling. I tillegg har innemiljøet blitt betydelig bedre og kundetilfredsheten er økt etter tiltaket.

Hotell Jæren gjorde en totalteknisk oppgradering av hotellet:
  • De skiftet ut gasskjele og monterte elektrisk kjele med varmepumpe for oppvarming av ventilasjon og forbruksvann. De installerte kjøleanlegg fra samme varmepumpe.
  • Ventilasjonsanlegg ble byttet til nytt anlegg med roterende gjenvinner som økte luftmengdene til dagens krav. Anleggene fikk også optimizer funksjon mot spjeldvinkel på sonespjeld. 
  • Alle rom i konferansedelen fikk behovsstyring av ventilasjon, varme, kjøling og lys som styres opp mot booking, tilstedeværelse, luftkvalitet og temperatur.
  • Alle hotellrom fikk oppgradert styring av varme og ventilasjon basert på booking, fukt på bad og temperatur, samt blokkering av varme og ventilasjon mot åpne vindu. Alt er knyttet opp mot felles styresystem hvor samhandling mellom tekniske fag har vært sentralt gjennom hele prosessen.