Forenede Montører Kongsberg: Doblet antall lærlinger i 2020

Publisert

Vi har bedt noen av våre medlemsbedrifter oppsummere koronaåret og spurt om hvordan de tror dette året vil bli. Denne gangen er det Forenede Montører Kongsberg sin tur. – Ved å doble inntaket satset vi ekstra på lærlinger i fjor. Vi er forpliktet til å hjelpe samfunnet på denne måten, sier faglig ansvarlig Jarle Popperud.

Flere bransjenyheter finner du på Elmagasinet.no.

- 2020 ble et helt annerledes år. 12. mars ble det mye uro og usikkerhet i organisasjonen. Blant annet var montørene redde for å ha med seg lærlinger. Derfor sendte vi permitteringsvarsel til flere av de sistnevnte. Disse trakk vi tilbake før det var gått en uke. Etter fjorten dager begynte det å gå seg til, sier faglig ansvarlig Jarle Popperud i Forenede Montører Kongsberg.

Ble truffet hardt

- Fordi vi nettopp hadde avsluttet flere store prosjekter, og ikke landet nye, traff nedstengingen oss ekstra hardt. Vi ble også påvirket av oljebremsen, siden vi har kunder som kun leverer til oljeindustrien. Derfor slet vi litt gjennom den første perioden.

Har leid ut til andre

- Medlemsbedriftene i Nelfo er flinke til å hjelpe hverandre. Det er jeg veldig stolt over. Vi har leid ut ti-femten prosent av arbeidsstokken til selskaper med bemanningsbehov. På denne måten har vi unngått permitteringer, og holdt alle våre 80 ansatte i arbeid. 

Rammeavtalene bidro til å berge bedriften

- Omsetningen i 2020 lander på rundt 20-25 prosent under fjoråret. Hovedsaken til dette er koronapandemien. De viktigste prosjektene som har bidratt til å holde hjulene i gang i 2020, er rammeavtalene vi har med Kongsberg kommune, store eiendomsforvaltere og næringskunder. Dette gjelder blant annet rehabilitering av skolebygg.

Doblet antall lærlinger

- Med å doble inntaket fra tre til seks, satset vi ekstra på lærlinger i fjor. Vi er forpliktet til å hjelpe samfunnet på denne måten. Selv om utplassering av elever fra videregående skole har vært litt vanskelig i år, har vi løst dette med å ta dem inn enkeltvis. For tiden har vi en jente på utplassering.

Ser forbi dagens situasjon

- Når det gjelder 2021 har vi fått to prosjekter som blir svært viktige for oss utover våren. Også dette året blir nok spesielt. Vi er særlig spente på første kvartal. Målsettingen er å komme tilbake til 2018-nivå, med en omsetning på 110 millioner kroner. Vi ser forbi dagens situasjon. Hverdagen kommer tilbake, avslutter Jarle Popperud.

Denne saken kan du lese i sin helhet i januarnummeret av Elmagasinet som kommer 29. januar.

Les også: Ingeniør Pettersen i Drammen ser forbi koronapandemien.

Les også: Krøderen Elektro: - De ansatte skal føle seg trygge