Mer effektive byggeprosesser med god folkeskikk

Nyhet, Politisk sak, Arbeidsliv, Seriøsitet

Publisert

Marianne Røiseland (t.v.), Tore Strandskog og Kari Sandberg samarbeider for et lavere konfliktnivå i byggebransjen. Foto: Laila Sandvold Macdonald.

Det må bli slutt på at underentreprenørene skvises i byggeprosjektene. Partene må snakke sammen, og utøve god, gammeldags folkeskikk, mener Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.

Det synet får han full støtte for fra adm. direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og adm.direktør Marianne Røiseland i Rørentreprenørene Norge. 3.april sto de tre sammen på scenen under Byggedagene 2019 og avslørte noe av innholdet i en rapport Nelfo, EBA og Rørentreprenørene har utarbeidet. Rapporten er basert på flere spørreundersøkelser og workshoper gjennomført i løpet av 2018, initiert av Nelfo. Den siste av workshopene ble gjennomført i Oslo 30. oktober i fjor. 

Avvik er lik bråk
Det skjer mange avvik i byggeprosjektene, og mange avvik gir mye bråk, fastslo Strandskog. 

– Bildet er nokså likt i både offentlig og privat sektor. Det spekuleres i kontraktforståelse, og at den andre parten gir opp. Bonusordninger kan også bidra til å forsterke konfliktnivået. Dette er ikke bare et Oslo-fenomen, konflikter i byggeprosjekter er et gjennomgående problem over hele landet. Men det er først og fremst et urbant problem.

Problemene dreier seg imidlertid ikke bare om kontrakter og avvik, understreket de tre. Det dreier seg i like stor grad om hvordan aktørene i prosjektet omgås hverandre. 

– Dette dreier seg ikke bare om juss og kontrakter, men også om relasjoner. Man må ha en god dialog i hele verdikjeden, fastslo Strandskog. 

Det dreier seg om tillit, respekt og selverkjennelse, sa Sandberg, og ble supplert av Røiseland: 

– Man må sørge for at alle aktører er med og får et eierskap til prosessen. Samlebåndsprinsippet vil ikke fungere i fremtidens byggebransje. Samhandlingsprosesser og dialog må til for å få mer effektive byggeprosesser. Og forståelsen av dette må starte hos ledelsen. 

Hun viste til samhandlingsprosjektet for det nye universitetssykehuset i Stavanger som et eksempel på hvordan ting bør gjøres. 

Noen utbyggere peker seg ut
De tre samarbeidspartnerne understreket at ikke alle store byggeprosjekter har konfliktproblemer. Rapportarbeidet konsentrerer seg om de prosjektene som sliter. 

– Det er en del store utbyggere hvor vi ser et høyt konfliktnivå i byggeprosjektene, sa Strandskog.

– Rapporten om konfliktnivået blir en viktig start på arbeidet som må gjøres på dette området. Vi har et bilde av utbyggerne, nå må vi også se på rådgiverleddet og byggherresiden. Og vi ønsker oss et institutt for konflikthåndtering før disse sakene når rettsapparatet.

Kari Sandberg (t.v.), Tore Strandskog og Marianne Røiseland oppfordrer til mer dialog i byggeprosjektene. Foto: Laila Sandvold MacdonaldKari Sandberg (t.v.), Tore Strandskog og Marianne Røiseland oppfordrer til mer dialog i byggeprosjektene. Foto: Laila Sandvold Macdonald

 

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt