Foto:

Nye brannkrav for kabler (CPR)

Nyhet, Fagartikkel, Elsikkerhet

Publisert

Foto:

Alle kabler i alle typer bygninger er underlagt Byggevareforordningen (CPR). Alle i kabelforsyningskjeden, grossist, prosjekterende eller installatør, har et ansvar ved brann, og et ansvar for å overholde CPR.

I henhold til byggevareforordningen, skal kabler som benyttes for fast installasjon i bygg og byggverk være klassifisert med hensyn til brannegenskaper. Produsenter og importører som selger et kabelprodukt i markedet, for fast installasjon i byggverk, skal etter 1. juli 2017 inneha en 3. parts-sertifisering iht. byggevareforordningen. Disse CPR-kravene er tatt inn i NEK 400. 

For installatøren innebærer de nye kravene følgende:

  • Alle kabler som installeres skal være minimum Eca, det tilsvarer vanlige PVC-isolerte kabler.
  • Kabler som benyttes i rømningsveier skal være minimum Dca s2d2a2. Hvis kablene er beskyttet av sprinkling, kan Eca benyttes.
  • Kablene ikke skal representere mer enn 50MJ per løpemeter rømningsvei, hvis de ikke er beskyttet med sprinkling.
  • Ytelseserklæring for kabelen, (Declaration of performance), skal være tilgjengelig fra produsent/grossist på forespørsel, og bør inngå som en del av dokumentasjonen ved installasjon i rømningsveier.

Europacable kjører nå en informasjonskampanje om nye brannkrav for kabler under Byggevareforordningen/CPR i Norge. Ordningen er lite kjent i bransjen både i Norge og Europa forøvrig. Kampanjen er nå aktiv i 13 land med egen CPR-nettside for Norge. Se også veiledning for brannkrav til kabler her.

Det er mulig å delta på treningsprogram “Europacable’s training program My CPR Coach”. Videre er det laget en egen CPR-sjekkliste for installatører, samt at det er utarbeidet White Papers for nasjonale forhold.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt