Foto:

Viljen til å bygge infrastruktur blir avgjørende

Debattantene sto ikke så langt fra hverandre i målene. Fra v: Åsmund Aukrust (Ap), Liv Kari Askeland (H), Lars Haltbrekken (SV), Tore Strandskog, Ola Elvestuen og Karoline Nystrøm. (Foto: Laila Sandvold Macdonald). Foto:

Nettselskapenes vilje til å bygge den tekniske infrastrukturen blir avgjørende for elektrifiseringen av skipsfarten, konstaterer Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.

I dag ser ikke nettselskapene lønnsomheten i slike investeringer, fastslo han i sin innledning om temaet i Arendal 13. august. Strandskog uttrykte bekymring for at man kan ende ut med en diskusjon om hvem som skal betale regningen for infrastrukturen; nettselskapene, havnene eller rederiene.

-Nettselskapene ser ikke lønnsomhet i dette, fastslo han.

Med den nødvendige infrastrukturen på plass, sammen med tydelige marsjordre for Enova, mente han imidlertid at elektrifiseringen åpner gode muligheter for norsk næringsliv.

- På dette området har vi her i Norge muligheten til å følge næringskjeden hele veien, fastslo han.

Strandskog ønsket seg også økt trykk på standardiseringsarbeidet som må gjøres. Nelfo er involvert i dette gjennom Landstrømforum.

Strandskog møtte representanter fra både politikk og næringsliv til debatt denne dagen. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen stilte på seminaret med regjeringens ferske handlingsplan for grønn skipsfart, som ble lagt fram før sommerferien i år. Han ble utfordret på fremdriften i regjeringens arbeid på området av Lars Haltbrekken fra SV og Åsmund Aukrust fra Arbeiderpartiet. Mer støtte fikk han imidlertid fra Høyres Liv Kari Eskeland, som mente vi er på god vei mot målene.

Elvestuens handlingsplan fyrte oppunder en ivrig debatt, men det var lite uenighet om målene.

Regjeringens handlingsplan for grønn skipsfart legger opp til en halvering av utslippene fra skipsfarten innen 2030. Arbeidet gjennomføres i samarbeid med EU.

I sin målbeskrivelse «Elektrifisering av norskekysten går imidlertid Nelfo, EFO og Bellona lenger: De tre samarbeidspartnerne mener det er mulig å oppnå en utslippsfri skipsfart innen 2040.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt