Nelfo

Innhold

Ny utgave av Elmagasinet

Nyhet,

Publisert

Hot. «Solcelleinstallasjoner» er det mest solgte kurset i Nelfoskolen. I fjor ble det gjennomført 17 kurs over hele landet

Kunnskapsløftet 2018 oppdaterte tusenvis av elektrofagfolk

- Det kan være utfordrende å følge med på det omfattende regelverket i elinstallasjonsbransjen. Stadige endringer krever kontinuerlig oppdatering. Derfor er vi strålende fornøyd med at nesten 10 000 fagfolk deltok på halvdagskursene, og at medlems­bedriftene bestilte 5 016 nettkurs. Kunnskapsløftet 2018 er en suksess, sier Gjermund Hovde, leder for Nelfoskolen og Åge Lauritzen, fagsjef nettbasert opplæring i Nelfo.

- Medlemsbedriftene har brukt Nelfo-tilbudet aktivt, noe som ga fri adgang til et firetimers oppdateringskurs og utvalgte nettkurs.

Hovde forteller at i samarbeid med lokalforeningene er det gjennomført 90 halvdagskurs fra Lyngdal i sør til Hammerfest i nord. Dette viser at medlemsbedriftene legger stor vekt på å være oppdatert.

- Vi gleder oss også over positive tilbakemeldinger på det faglige innholdet og foredragsholderne. Dette er et svært vellykket kompetansehevingstiltak.

- Nelfo arbeider for at medlemsbedriftene skal ha riktig og nødvendig kompetanse for å levere forskriftsmessige, feilfrie og elsikre anlegg. Dette skaper også kundetillit og konkurransedyktige selskaper. Kunnskapsløftet 2018 er en viktig del av dette arbeidet.

Overordnet sammenheng
- Halvdagskursene er basert på endringene i NEK 400, NEK 399 og NEK 405. Her er det lagt stor vekt på at deltakerne skal få forståelse for den overordnete sammenhengen mellom lover, forskrifter, normer og tekniske veiledninger. Et annet viktig tema var sluttkontroll og dokumentasjon av elektriske anlegg.

- Å samle elinstallatører, prosjektledere, baser, montører og lærlinger på denne måten har gitt muligheter både for å dele erfaringer og diskutere løsninger.

-  Flere tema er tatt opp, blant annet hvordan nettselskapene praktiserer NEK 399. Her er det store forskjeller. Et godt råd er å snakke med nettselskapene før arbeidet starter. 

Hot solcellekurs
- Samtidig som medlemsbedriftene har brukt Kunnskapsløftet 2018 svært aktivt, har det vært full fart i Nelfoskolen. Her kan brukerne velge mellom 22 kurs

- I fjor deltok 1 300 fagfolk, mot 1 015 i 2017. Dette kan tyde på at Kunnskapsløftet 2018 har fanget opp ansatte hos Nelfo-bedriftene som kanskje ikke er så ofte på kurs.

- Det er kurset om solcelleanlegg som var mest populært i fjor. Det er ikke overraskende med tanke på den sterke veksten på dette fagområdet. I fjor gjennomførte vi 17 kurs. Vi regner med at det blir enda flere i år.

- Kurset er lagt opp som et dagskurs på sju timer. Det tar opp reguleringer, lover og forskrifter og hvordan teknologien fungerer. Deltakerne lærer også om invertere. Hvilke typer som finnes, og hvordan de fungerer.

- Når det gjelder prosjektering ser vi på hensyn som må tas i forhold til geografi, værforhold, skygge og bygningstekniske forhold. I forbindelse med driftsettingen kan det være en del utfordringer. Ikke alle nettselskaper bruker REN-bladene. Noen nettselskaper har også egne, lokale tilpasninger. Kurset ser også på ulike batterityper.

- I forbindelse med solenergianlegg blir det stadig mer vanlig å installere batterier for å lagre strømmen. Dette legger vi mer vekt på i kursene i år.

- Andre populære kurs er Eldata, prosjektledelse og elektroinstallatørprøven. I år tilbyr vi et nytt kurs om nød- og reservestrøm som går dypere inn i N-lederproblematikk, nettsystemer og samordning av flere spenningskilder.

Økende bruk av nettkurs
Åge Lauritzen, fagsjef nettbasert opplæring i Nelfo, gleder seg over at Nelfo-medlemmene har bestilt 5 016 nettkurs.

- Dette viser at denne opplæringsformen øker. Nettkurs er en svært fleksibel og kostnadseffektiv måte å oppdatere de ansatte på. De kan studere når og hvor det passer i et tempo de selv ønsker.

- Nettkursene medlemsbedriftene kunne velge gjennom Kunnskapsløftet 2018 var ”Systemrevisjon”, ”5 Sikre ekom med NEK 700”, ”5 Sikre standard for boligdokumentasjon”, ”Installatørenes rolle i maskinleveranser og modulbygg”, ”Elektriske fordelingstavler for usakkyndig betjening”, ”Bolignormen NEK 400:823”, ”Bruk av innleie og bruk av utenlandske elektrofagarbeidere”, ”Arbeider i høyden” og ”Branntetting for montører”.

- ”5 Sikre standard for boligdokumentasjon” er på topp, med ”Elektriske fordelingstavler for usakkyndige” og ”5 sikre Ekom med NEK 700” på de neste plassene.

- Antall elektrofagfolk som oppdaterte seg med nettkurs fra Elskolen økte fra 2 550 i 2017 til 3 538 i 2018.  Regner vi med kursene i Kunnskapsløftet 2018 blir det 8 554.

- Av kusene vi solgte mest av i fjor var ”FSE - Lavspenning” på topp, med ”FSE for instruert personell” og ”Dokumentert sikkerhetsopplæring: Håndholdt verktøy og bygningsager” på de neste plassene.

- Nye kurs i år er ”NEK 399:2018 og NEK 400:2018 - endringer” og hvordan håndtere asbest i byggeprosjekter, sier Lauritzen, som opplyser at Elskolen tilbyr 31 nettkurs.

Lauritzen og Hovde fastslår at med klasseromskurs og nettkurs tilbyr Nelfo en totalpakke for oppdatering og videre­utdanning av elektrofagfolk. 

 

Ny utgave av Elmagasinet

I januarutgaven av Elmagasinet kan du også lese om elinstallasjonsbransjen og forsikringsselskap i Hordaland som advarer mot svart arbeidskraft, Den nasjonale brann- og elkonferansen 2019, SML Lighting som leverer 4 000 LED-armaturer til det nye Munchmuseet i Oslo og Gagama Elektro i Hammerfest som har elektrifisert fire fiskeoppdrettsanlegg.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt