Foto:

Regjeringen bevilger en milliard til eltransport

Foto:

Klima- og miljødepartementet har gitt Enova i oppdrag å opprette et nullutslippsfond for næringstransport. Minimum 1 milliard kroner skal stilles til disposisjon fram til utgangen av 2020.

Pengene skal gå til klimavennlige kjøretøy og fartøy i næringstransport som for eksempel batterier i skip og elektriske gravemaskiner. Et av de første satsingsområdene blir å få næringslivet over på elektriske varebiler.

Styrker klimasatsingen
- Vi styrker en allerede sterk klimasatsing i transportsektoren. Enova har nå pengene til å sette fart på markedsutviklingen, slik at vi kan ta elbilsuksessen videre til tyngre kjøretøy. Nå er det opp til markedet å ta fondet i bruk, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

- Det skal bli svært enkelt å utløse støtte fra nullutslippsfondet til elektriske varebiler. Vi lager en ny, ubyråkratisk støtteordning, som kommer på plass i august. Da vil det bli mulig for bedrifter å søke om støtte og få den innvilget mens de står hos bilforhandleren. Denne modellen kan også egne seg for andre teknologier når de er modne for det, slik som for eksempel tyngre lastebiler, sier Elvestuen.

Sørge for virkemidlene
– De siste årene har vi brukt rundt en milliard kroner i året på transportsektoren, med vekt på teknologiutvikling og infrastruktur. De øremerkede midlene for Nullutslippsfondet gir rom for å sette enda større fart på omstillingen av næringstransporten. Vi skal sørge for at virkemidlene er på plass og tilpasset de ulike løsningene, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Utnytte mulighetene
-Det er veldig bra at Regjeringen nå går så tungt inn for å støtte opp under de nye satsingsområdene for fornybarnæringene, hvor Nelfos medlemsbedrifter har en sentral posisjon. Dette vil styrke og utvikle markedene for elektrifisering av maritim sektor, landtransport og utslippsfrie byggeplasser. Dette vil bli viktige markeder i årene som kommer. Nå er det opp til elektrobransjen å utnytte mulighetene, fremholder næringspolitisk direktør i Nelfo, Tore Strandskog. – Dette vil også være viktige temaer for Nelfo under Arendalsuken, hvor vi skal ha tre seminarer, med bl.a. politiske debatter, forteller Strandskog.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt