Etterlyste standarder for sikring mot hacking

Nils Roald minnet konferansedeltakerne på farene som kan lure bak oppkoblede enheter. Foto: Laila Sandvold Macdonald.

Tingenes internett (IoT) gir mange nye muligheter, men også nye utfordringer og farer, understreket Nils Roald fra Jazz Networks i sitt innlegg på Nelfos årskonferanse 6.november.I en hverdag hvor snart alt fra vannkokeren til kjøleskapet er koblet opp mot nettet er det viktig å være bevisst på hva man gjør, understreket han.

Roald ga noen eksempler på hvor fort gjort det kan være å åpne veien inn for hackere og kriminelle.

Et kasino ble tappet for store pengebeløp uten at gjerningspersonene engang var i nærheten av bygningen. De hacket seg inn gjennom en appstyrt termostat som en ansatt hadde koblet til et akvarium i resepsjonen. For å kunne styre termostaten via appen på mobilen, måtte hun koble termostaten opp mot nettet. Dermed lå veien åpen.

Og et sykehus i England som sto imot bomberegnet under andre verdenskrig, ble satt ut av spill da datasystemene deres ble hacket for et par år siden. Pasienter som hadde ventet ett år på operasjon, fikk ikke utført inngrepet. Med andre ord kan hacking ha store konsekvenser også for enkeltpersoner, understreket Roald.

– Det viktigste man kan gjøre for å sikre seg mot hacking er å segmentere enhetene, påpekte han.

– Du må ikke koble sensorer, vannkoker og lyspærer til samme segment som kritiske IT-enheter. Sørg for å ha god oversikt over alle oppkoblede enheter, og legg deg til en god passordhygiene. Ikke bruk passordet som følger enheten fra fabrikken.

– Vi burde hatt krav og standarder for sikring av IoT-enheter mot hacking, avsluttet han.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt