Fra helsesekretær til elektriker

I bygg og anleggsbransjen er kun to prosent av fagarbeiderne kvinner. Hos Nelfos medlemsbedrift Caverion er andelen mer enn dobbelt med fem prosent. I tillegg er hele 10 prosent av selskapets 300 lærlinger kvinner.
I bygg og anleggsbransjen er kun to prosent av fagarbeiderne kvinner. Hos Nelfos medlemsbedrift Caverion er andelen mer enn dobbelt med fem prosent. I tillegg er hele 10 prosent av selskapets 300 lærlinger kvinner.
Prosjektet Kvinner i Elektro
Det unike med dette prosjektet er at de tar inn kvinner direkte som lærlinger uten noen form for elektrobrakgrunn, hverken når det gjelder videregående eller annen praksis fra elektrobransjen. De har flere år på baken både når det gjelder utdanning og yrkeserfaring fra andre bransjer. Caverion Levanger gir jentene grunnleggende teoretisk elektrokompetanse og målet er at de etter et år skal komme seg opp på vg3 nivå, slik at de kan gå ordinær teoriundervisning gjennom opplæringskontoret, forteller Nelfos regionsjef Therese Mossing Eidsaune.
- Målet med prosjektet er å øke kvinneandelen i bedriften, slik at det etter hvert blir en kultur for at flere kvinner tiltrekkes elektro. Siden det ikke er tilstrekkelig antall jenter som går ut fra vg2 Elenergi, prøver man andre veier, blant annet å ansette motiverte kvinner, uten grunnleggende elektrokompetanse. Dette koster på kort sikt mer enn ordinært lærlingeløp, men vil lønne seg på sikt hvis man lykkes, avslutter Eidsaune.
Tilrettelegger for kvinner
Caverion har stort fokus på å tilrettelegge for kvinner med blant annet eget kvinnenettverk, forteller HR-Direktør Anne Sødem i Caverion.
- Vi jobber også med å få leverandører av arbeidsklær til å produsere klær som passer kvinnelige kropper og gravidklær. Jeg er stolt av at vi er kjent for å være et bra sted for kvinner i bygg og anleggsbransjen.
I tillegg til internt fokus er de pådriver for det skal være egne garderober, toalett og dusjfasiliteter for damer på alle byggeplasser, og de er partner av SHE og Ingeborgnettverket.
Bygg og anlegg er en familievennlig bransje
Caverions avdeling i Levanger er et godt eksempel på selskapets kvinnefokus. Fem av fem nyansatte elektrolærlinger er kvinner.
Tre av dem er voksenlærlinger og hopper over fra andre bransjer. Servicesjef i Levanger, Håvard Ringstad, mener at bygg og anlegg er bedre for kvinner enn mange tradisjonelle «kvinneyrker».
- Det er god lønn, organisert bransje, hele stillingsprosenter og arbeidstid som gjør at både mamma og pappa kan hente i barnehage. Vi er rett og slett en veldig familievennlig bransje, det er det kanskje ikke så mange som tenker på.
- I tillegg tror mange at yrket er tungt, men det er helt feil. Er det noe som er så tungt at damene må ha hjelp, ja da må mannfolka ha hjelp de også, sier Ringstad.
Fra helsesekretær til elektriker
En av de nye lærlingene er Stine Mari Johannessen på 34 år. Hun er egentlig utdannet helsesekretær.
- Som elektriker får jeg bra arbeidstid, bra lønn og varierte arbeidsoppgaver. I tillegg har Caverion et veldig bra løp for lærlinger, og viser stor interesse for at flere damer skal inn i bransjen.
I Bergen kan lærlingkollega Malin Nesse gått et mer tradisjonelt løp, og var klar på at elektriker var det hun ville bli.
- Pappa er mekaniker, så jeg har skrudd mye på bil og sånne ting. I tillegg er storebror er prosessoperatør, så det ligger nok i familien å være praktisk.
Grunnen til at hun valgte Caverion var fordi hun ble imponert av informasjonsportalen «Lærlingplassen».
- Jeg leste veldig mye på Lærlingplassen og så at Caverion hadde vunnet flere priser for lærlingarbeid, så det virket som en stor og seriøs bedrift, sier Nesse.
Vunnet priser for lærlingarbeidet
For andre året på rad er det flere søkere til yrkesfag, i følge Kunnskapsdepartementet. Tall fra informasjonsportalen «Lærlingplassen» kan tyde på at mange er svært opptatt av lønn når de velger utdanning.
«Lærlingplassen» har hatt over 40 000 besøkende så langt i år, hvorav 65 prosent besøkte siden «lærlinglønn».
Adm. Direktør i Caverion, Knut Gaaserud, forteller at nettsiden «Lærlingplassen» ble opprettet i 2014, og viser at Caverion tar lærlinger på alvor.