Plan- og bygningsloven

TEK 10 og SAK 10 er underliggende forskrifter til plan- og bygningsloven og forvaltes av Direktoratet for byggkvalitet (DIBK).
El- og ekominstallasjoner reguleres i det aller vesentligste ikke av plan- og bygningsloven, men av eltilsyns- og ekomloven med underliggende forskrifter.
1.1.2013 ble det innført obligatorisk uavhengig kontroll for den del kontrollområder:
Kravene berører i begrenset grad elektroentreprenørene, men de har likevel noen grenseflater mot våre fag. Les mer her.
Teknisk forskrift TEK10 hadde samme tetthetskravene som TEK07, men tetthetskravene ble skjerpet i 2016 med overgangsordning fram til 1.1.2017.For installatørene innebærer kravene at det må tettes både mellom rør/kabler og utvendig vindsperre, det vil si gjennomføringer inn/ut av bygget og mot dampsperre.
Se huskeliste for krav som berører el- og IKT-installasjoner.
Det er for tiden stort fokus på våtrom og søknadspliktige arbeider. Dette gjelder alle former for VVS-installasjoner. Elektroinstallasjoner som varmekabler, stikkontakter og belysning er ikke belagt med ansvarsrett i henhold til Plan- og bygningsloven. Det vil si at elektroarbeider i våtrom er ikke søknadspliktig, hverken med erklæring av ansvarsrett eller sentral godkjenning.
Tekniske krav og definisjon av vanntett sjikt i våtrom finner du på denne siden.
I TEK10 er det gitt krav til dørautomatikk for dører til rømningsvei. Les mer her.
Byggteknisk forskrift (TEK) stiller krav om energibruk i bygg. Krav til bygningens energieffektivitet gjelder som hovedregel for alle bygninger over 70 kvm oppvarmet bruttoareal. Energikravene i byggteknisk forskrift er blitt oppdatert flere ganger de siste årene for å oppfylle nasjonale og internasjonale mål om å redusere energiforbruket i, og dermed klimagassutslippene fra bygg.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?