Åpenhetsloven: Én av fem mangler redegjørelse på nettsidene

Publisert

Åpenhetsloven pålegger større virksomheter å gjøre aktsomhetsvurderinger av egen virksomhet, leverandørkjede og forretningspartnere, blant annet når det gjelder arbeidsforhold for de som produserer solcellepaneler.

Av 500 kontrollerte virksomheter bryter en femtedel kravet om at redegjørelse skal offentliggjøres på nettsidene, melder Forbrukertilsynet. Les vår guide til hvordan bedriften skal forholde seg til åpenhetsloven.

Som medlem i Nelfo har bedriftene tilgang til Arbinn. Her finnes en omfattende guide til hvem loven gjelder for og hvordan bedriftene skal forholde seg (krever innlogging). 

Åpenhetsloven pålegger større virksomheter å gjøre aktsomhetsvurderinger av egen virksomhet, leverandørkjede og forretningspartnere. Virksomhetene skal kartlegge, forebygge, gjøre rede for og følge opp hvordan faktiske og potensielle negative konsekvenser av virksomheten skal håndteres.

Hensikten er å fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og at informasjon om disse forholdene skal være tilgjengelig for alle.

Det er anslått at omtrent 9 000 norske virksomheter har slike plikter. Virksomhetene må være åpne om aktsomhetsvurderingene sine ved blant annet å offentliggjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene. Redegjørelsen skal gjøres lett tilgjengelig på virksomhetens nettsider innen 30. juni hvert år.

Les også rapporten Bærekraft i elektrobransjen.

Ved kontrollen har Forbrukertilsynet tatt utgangspunkt i virksomheter som antas å være omfattet av loven basert på offentlig tilgjengelige regnskapsopplysninger. De 500 kontrollerte virksomhetene er valgt ut tilfeldig, uavhengig av bransje og størrelse.

Les mer hos Forbrukertilsynet.

Her kan du lese hvordan Nelfo har fulgt opp kravene i åpenhetsloven.