Nelfo

Innhold

Utdanning

Vi deltar på mange arenaer for å videreutvikle og forbedre de elektrofaglige utdanningene. Vårt mål er at de som går ut av skoleløpet skal dekke bedriftens behov til kvalifisert arbeidskraft.

Grunnskole

Y2020
Nelfo er med i NHO-prosjektet Y2020, som arbeider politisk for å få et større timetall og interesse for de praktiske fagene i grunnskolen.

De siste årene har både timetallet og lærernes kompetanse i de praktiske fagene avtatt. Tiden man bruker på disse fagene i grunnskolen har falt fra ca. 20 % til rundt 11 % av skoletimene. En konsekvens er svake praktiske ferdigheter ved inngangen til videregående skole. 

Du kan lese mer om Y2020 her.

Videregående skole

Elektrofagene følger hovedmodellen med to år i skole og to og et halvt år i lære.

For å bli elektrofagarbeider må man fullføre den elektrofaglige linjen på videregående. Skoleløpet består av to år i skole, før man har to og et halvt år som lærling ute i en bedrift. Det første året på elektrofag, Vg1, er likt for alle, men fra andre året, Vg2, kan man spesialisere seg innen fag som automatisering, elenergi, data og elektronikk, kulde- og varmepumpeteknikk eller flyfag.

Oversikt over fag/yrker i elektrofag

Lærlingeplass

Etter to år i skole skal elevene på yrkesfag normalt utplasseres i en bedrift, og jobbe som lærling i to og et halvt år før de kan ta fagbrevet. Dette krever at bedriftene påtar seg ansvaret som lærebedrift.

Alternativene til en lærlingeplass er et tilrettelagt tredje år i skole. Disse elevene går glipp av erfaring fra arbeidslivet, og det blir vanskeligere å få fast jobb.

Les mer

Høyskole- / universitetsutdannning

Bachelor- og mastergrader er i hovedsak det høyeste utdanningsnivået i elektrobransjen. Nelfo er opptatt av å utvikle Y-veien og Yrkesfaglærerutdanningen som begge gir bachelor grad, men hvor opptakskrav er fagbrev. Y-veien er ingeniørutdanning tilrettelagt for studenter med yrkesfaglig bakgrunn, mens Yrkesfaglærerutdanningen utdanner lærere for videregående skole yrkesfaglig retning.

Les mer om Y-veien

Les mer om Yrkesfaglærerutdanningen

Nyheter om utdanning

 1. Utdanning og kurs

  Setter søkelyset på faglig ansvarlig

  - Basert på svært positive tilbakemeldinger på Kunnskapsløftet 2018, kjører vi en ny runde i 2020. I år blir det et annet opplegg, der vi setter søkelyset på de faglig ansvarlige i medlemsbedriftene, sier markeds¬sjef Gjermund Hovde i Nelfo.

 2. Utdanning og kurs

  Godt igang med nye lærebøker

  - Fra høsten 2020 gjelder nye læreplaner. Det betyr travle dager for oss. Nye lærebøker skal være klare til våren, lover forlagssjef Arne Øgård i Elforlaget.

 3. Nyhet, Utdanning og kurs, Arrangementer

  Nelfo Opplæringskonferanse

  4. og 5. februar 2020 arrangeres Nelfo Opplæringskonferanse på Scandic Hotel Sørlandet, Kristiansand

Hva er elektroinstallatørprøven, hvordan bestå prøven og hvilket ansvar har du som faglig ansvarlig i virksomheten?

Se hva vi tilbyr av studier, kurs, bøker og opplæringsvideoer for elektrofagene:

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt