Nelfo

Innhold

Utdanning

Vi deltar på mange arenaer for å videreutvikle og forbedre de elektrofaglige utdanningene. Vårt mål er at de som går ut av skoleløpet skal dekke bedriftens behov til kvalifisert arbeidskraft.

Grunnskole

Y2020
Nelfo er med i NHO-prosjektet Y2020, som arbeider politisk for å få et større timetall og interesse for de praktiske fagene i grunnskolen.

De siste årene har både timetallet og lærernes kompetanse i de praktiske fagene avtatt. Tiden man bruker på disse fagene i grunnskolen har falt fra ca. 20 % til rundt 11 % av skoletimene. En konsekvens er svake praktiske ferdigheter ved inngangen til videregående skole. 

Du kan lese mer om Y2020 her.

Videregående skole

Elektrofagene følger hovedmodellen med to år i skole og to og et halvt år i lære.

For å bli elektrofagarbeider må man fullføre den elektrofaglige linjen på videregående. Skoleløpet består av to år i skole, før man har to og et halvt år som lærling ute i en bedrift. Det første året på elektrofag, Vg1, er likt for alle, men fra andre året, Vg2, kan man spesialisere seg innen fag som automatisering, elenergi, data og elektronikk, kulde- og varmepumpeteknikk eller flyfag.

Oversikt over fag/yrker i elektrofag

Lærlingeplass

Etter to år i skole skal elevene på yrkesfag normalt utplasseres i en bedrift, og jobbe som lærling i to og et halvt år før de kan ta fagbrevet. Dette krever at bedriftene påtar seg ansvaret som lærebedrift.

Alternativene til en lærlingeplass er et tilrettelagt tredje år i skole. Disse elevene går glipp av erfaring fra arbeidslivet, og det blir vanskeligere å få fast jobb.

Les mer

Høyskole- / universitetsutdanning

Bachelor- og mastergrader er i hovedsak det høyeste utdanningsnivået i elektrobransjen. Nelfo er opptatt av å utvikle Y-veien og Yrkesfaglærerutdanningen som begge gir bachelor grad, men hvor opptakskrav er fagbrev. Y-veien er ingeniørutdanning tilrettelagt for studenter med yrkesfaglig bakgrunn, mens Yrkesfaglærerutdanningen utdanner lærere for videregående skole yrkesfaglig retning.

Les mer om Y-veien

Les mer om Yrkesfaglærerutdanningen

Nyheter om utdanning

 1. Nyhet, Utdanning og kurs, Forskrifter og normer

  Når gjelder hvilket regelverk?

  Nelfo samler myndighetene til videokonferanse med fokus på avklaring av grenseskiller og tydeliggjøring av regelverket.

 2. Nyhet, Nyhet, Utdanning og kurs

  Flere jenter søker seg til elektrofag

  - Det er gledelig at flere jenter ønsker å utdanne seg innen elektrofag. Dette er noe vi har jobbet med i mange år, sier Nelfo-sjef Ove Guttormsen. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antall jenter som søker seg til elektrofag på videregående har økt for dette skoleåret.

 3. Nyhet, Fagartikkel, Elsikkerhet, Utdanning og kurs, Forskrifter og normer

  Delta på gratis webinar om nye NEK 700

  Standardserien NEK 700 er revidert og kommer nå med flere nye kapitler. Nelfo og NEK inviterer til gratis webinar 12. juni kl. 09.00 – 11.00 for å presentere nye NEK 700.

 4. Nyhet, Utdanning og kurs

  Nye gratis kurs høsten 2020

  Regjeringen lanserer en kompetansepakke på 190 millioner kroner. Bedrifter og medarbeidere som elektrifiserer Norge får eget bransjeprogram. Se oversikt over kursene her.

 5. Nyhet, Utdanning og kurs

  Frå ballett til elektro

  Frå baletthøgskole i Oslo til elektrikar i Sogn. Elise Lillestøl satser på elektrikarfaget.

 6. Nyhet, Utdanning og kurs Koronaannet

  Oppfordrer bedriftene til å ta inn lærlinger

  Nelfo og EL og IT Forbundet oppfordrer medlemsbedriftene og deres tillitsvalgte til å samarbeide om å ta inn lærlinger. - Vi må også tenke på rekruttering til bransjen på lang sikt, sier Ove Guttormsen i Nelfo.

 7. Nyhet, Politisk sak, Utdanning og kurs Koronakrisepakke

  Viktig gjennomslag for fagskolestudentene

  Fagskolestudentene får rett på dagpenger, samtidig som de kan fortsette utdanningen.

Hva er elektroinstallatørprøven, hvordan bestå prøven og hvilket ansvar har du som faglig ansvarlig i virksomheten?

Se hva vi tilbyr av studier, kurs, bøker og opplæringsvideoer for elektrofagene:

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt