Nelfo

Innhold

Utdanning

Vi deltar på mange arenaer for å videreutvikle og forbedre de elektrofaglige utdanningene. Vårt mål er at de som går ut av skoleløpet skal dekke bedriftens behov til kvalifisert arbeidskraft.

Søknadsfristen for fagskoler er 15. april

Hold deg og dine medarbeidere faglig oppdatert – benytt dere av fagskolens studietilbud, på nett eller i klasserommet.

Grunnskole

Y2020
Nelfo er med i NHO-prosjektet Y2020, som arbeider politisk for å få et større timetall og interesse for de praktiske fagene i grunnskolen.

De siste årene har både timetallet og lærernes kompetanse i de praktiske fagene avtatt. Tiden man bruker på disse fagene i grunnskolen har falt fra ca. 20 % til rundt 11 % av skoletimene. En konsekvens er svake praktiske ferdigheter ved inngangen til videregående skole. 

Du kan lese mer om Y2020 her.

Videregående skole

Elektrofagene følger hovedmodellen med to år i skole og to og et halvt år i lære.

For å bli elektrofagarbeider må man fullføre den elektrofaglige linjen på videregående. Skoleløpet består av to år i skole, før man har to og et halvt år som lærling ute i en bedrift. Det første året på elektrofag, Vg1, er likt for alle, men fra andre året, Vg2, kan man spesialisere seg innen fag som automatisering, elenergi, data og elektronikk, kulde- og varmepumpeteknikk eller flyfag.

Oversikt over fag/yrker i elektrofag

Lærlingeplass

Etter to år i skole skal elevene på yrkesfag normalt utplasseres i en bedrift, og jobbe som lærling i to og et halvt år før de kan ta fagbrevet. Dette krever at bedriftene påtar seg ansvaret som lærebedrift.

Alternativene til en lærlingeplass er et tilrettelagt tredje år i skole. Disse elevene går glipp av erfaring fra arbeidslivet, og det blir vanskeligere å få fast jobb.

Les mer

Høyskole- / universitetsutdannning

Bachelor- og mastergrader er i hovedsak det høyeste utdanningsnivået i elektrobransjen. Nelfo er opptatt av å utvikle Y-veien og Yrkesfaglærerutdanningen som begge gir bachelor grad, men hvor opptakskrav er fagbrev. Y-veien er ingeniørutdanning tilrettelagt for studenter med yrkesfaglig bakgrunn, mens Yrkesfaglærerutdanningen utdanner lærere for videregående skole yrkesfaglig retning.

Les mer om Y-veien

Les mer om Yrkesfaglærerutdanningen

Nyheter om utdanning

 1. Nyhet, Politisk sak, Elektrifisering, Arbeidsliv, Utdanning og kurs

  Eget bransjeprogram for elektrifisering av Norge

  Regjeringen lanserer en kompetansepakke på 190 millioner kroner. Bedrifter og medarbeidere som elektrifiserer Norge får eget bransjeprogram.

 2. Nyhet, Arbeidsliv, Lønn og tariff, Utdanning og kurs Koronapermittering

  Korona: Utfordringer for lærlinger

  Hva skjer med lærlinger og lærekandidater ved permittering? Og får de gjennomført fag- og svenneprøve? Her kan du lese mer om NHOs innspill til myndighetene.

 3. Nyhet, Utdanning og kurs Yrkes-NM 2020

  Er du vår nye Norgesmester?

  Yrkes-NM 2020 vil gjennomføres i Kristiansand. Yrkes-NM arrangeres fra 26. til 29. oktober 2020. Uttakskonkurransene for å kvalifisere seg til Yrke-NM gjennomføres nettbasert i Nelfos elskolen i tidsrommet 16. mars til 16. juni. Ta testen og bli vår nye norgesmester!

Hva er elektroinstallatørprøven, hvordan bestå prøven og hvilket ansvar har du som faglig ansvarlig i virksomheten?

Se hva vi tilbyr av studier, kurs, bøker og opplæringsvideoer for elektrofagene:

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt