- Et yrke jeg 100 prosent kan anbefale videre

Publisert

Kvinner på jobb: Malin Bø (nr. 3 fra venstre) har flere kvinnelige elektriker-kollegaer i Måløy-bedriften Sætren AS. Foto: Kjellrun Åsebø / Fjordenes Tidende

Malin Bø (21) prøvde ut lærerstudier, jobb i barnehage og i helsesektoren, men kjente innerst inne at hun egentlig ville noe annet. I et familieselskap tentes tilfeldigvis elektriker-gnisten, og da var det ingen vei tilbake.

Hva skal jeg bli når jeg blir stor?. Valget om veien videre tvinger seg fram mot slutten av ungdomskolen – hvis ikke allerede før. I tillegg er det mange som bærer med seg det samme spørsmålet selv etter at de er godt i gang med studier eller i arbeidslivet.  

For dem i den siste kategorien er det vanskelig å bryte med forventningene, rutinene og det valget man allerede har tatt for å gå en helt ny karrierevei. For mange i ungdomsskolealder er det lett å følge strømmen og søke samme vei som vennene gjør. 

Slik var det også for nå 21 år gamle Malin Bø fra Bømlo. De aller fleste hun kjente søkte seg til studiespesialisering på videregående, og det samme endte hun opp med å gjøre selv.

- Det er vel litt typisk for alderen. Man følger strømmen og gjør som de andre rundt seg. Det gjorde jeg også, forteller Malin. 

Fra studiespesialisering gikk den naturlige ferden videre til høyere utdanning, nærmere bestemt lærerstudiet. Men i løpet av det første halvåret skjønte hun at studieveien ikke var noe for henne, og hun fant heller ikke glede i å jobbe i barnehage eller i helsesektoren. Da forsto hun at hun måtte gjøre noe annet, men akkurat hva var foreløpig et ubesvart spørsmål.

Ble elektrikerlærling

I et familieselskap ble det tilfeldigvis snakk om muligheten for å utdanne seg som voksenlærling, blant annet til å bli elektriker. Det tente en gnist hos Malin.

- Det var litt tilfeldig at det ble elektro, men jeg har alltid likt å bruke kroppen min. Elektro virket interessant fordi man har så mye ansvar, det er mye å passe på og utrolig varierte oppgaver, sier Malin om valget sitt.

Hun fikk plass som voksenlærling hos Måløy-bedriften Sætren AS – åtte timer hjemmefra, men i umiddelbar nærhet til kjærestens hjemsted. Nå lever hun tett på kjærligheten, og er godt inne i sitt første år som elektrikerlærling.

Hun angrer ikke et sekund på at hun brøt med studieløpet for å velge elektrikerveien.

- Jeg stortrives med valget og kunne ikke tenkt meg noe bedre. Det er et spennende og variert yrke hvor man får prøvd seg på så mye forskjellig, være kreativ og finne gode løsninger på ting, forteller Malin.

Jenter i Elektro

Malin er knyttet til nettverket Jenter i Elektro SF. Det er et nettverk startet av Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane, med mål om å rekruttere jenter og kvinner til yrket og å legge til rette for at de trives i bedriftene.

- Vi ser veldig nytte av at jenter og kvinner kan møte andre likesinnede i sitt nærområde. De ser at det går an å jobbe i elektrobransjen og at det finnes flere som seg selv – ikke bare langt borte, men også i nærheten. Da blir det mer naturlig å tenke at man kan holde på med dette, forteller Lisa Marie Mo ved Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane.

Hun har hatt gleden av å se mange jenter ta steget inn i flere forskjellige elektrofag – og bli der. Hun kjenner til mange som har stått i yrket hele arbeidslivet. Det gir inspirasjon til slike som Malin.

- Jeg tror nettverket er kjempeviktig. Det er godt å vite at man kan møte og snakke med andre som står i samme situasjon, og bli kjent med andre elektrikere i området, sier Malin. 

Hun er som kjent relativt fersk som elektrikerlærling i Sogn og Fjordane, men har likevel rukket å bli med i nettverket.

Ikke et gutteyrke

Når Malin forteller til andre om sitt yrkesvalg, er det noen typiske spørsmål som går igjen. Hvordan er det å være kvinne og jobbe som elektriker? Er ikke det et veldig mannsdominert yrke?

- For å være helt ærlig – jeg merker ikke noen forskjell. Man får kanskje noen spørsmål eller kommentarer på det, men i jobbhverdagen min tenker jeg ikke på det. Alt er tilrettelagt, og i mine øyne er det et yrke som funker for alle, forteller hun. 

Hos Sætren AS er seks av de til sammen 37 ansatte kvinner: to lærlinger, to montører og to på kontor. Med andre ord gjør bedriften det godt mål mot landsgjennomsnittet, som ifølge SSB i 2021 viste at kun 3 prosent av alle elektrikere i Norge var kvinner.

Men tallenes tale er likevel klar: bransjen har både plass til og behov for flere elektrokvinner. Til de kvinnene som eventuelt sitter på gjerdet og lurer på hvilken videregående utdanning de skal ta, eller de som vurderer et karrierebytte, har Malin en klar oppfordring: 

- Lytt til deg selv og hva du egentlig vil, ikke se rundt deg på hva alle andre gjør. Jeg kan anbefale elektrikeryrket 100 prosent!