Elektropodden – en podcast fra Nelfo

Podcastverter: Marie Kolderup og Jon-Steinar Sjøvik Hanstad fra Nelfo.

Aktuelle temaer fra elektrobransjen - hver 14. dag

 

Vi inviterer spennende gjester som er eksperter på sine felt og utfordrer de til å svare på ting mange lurer på. Hvordan er ståa på solkraft? Er batterier farlige? Hva er greia med effekttariffer? Hvem kan gjøre hva i elektriske anlegg?

 

Hør elektropodden på:

iTunes     |     Acast     |     Spotify

75. Smarthus vol. 7 - Homey Pro

Jon Steinar og Erlend snakker om den nye smarthubben Homey Pro. Homey Pro er en smarthub uavhengig av en produktserie og demonstrerer hvordan fremtidens smarthus kan fungere. Jon Steinar og Erlend kommer også innpå temaer som Matter, ny versjon av Bluetooth og IT-sikkerhet i smarthusinstallasjoner.

74. Smarthus vol. 6 - Elko Smart

Christoffer Borgersen Strand, Product Manager, og Stein-Helge Eide, Sales Specialist i Elko Smart besøker elektropodden for å snakke om sin nye produktserie i Elko Smart. IT-sikkerhet og protokoller er også sentrale tema i denne episoden av vår smarthusserie.

73. Bli vår nye kollega!

Denne episoden av Elektropodden er egentlig to veldig spennende stillingsannonser i lydformat, så tune in og løp&søk! Stillingene finner du her! 

72. Teknologitrenger med Eirik Norman Hansen - Nelfos Teknologikonferanse 2023

Eirik Norman Hansen kommer til Nelfos Teknologikonferanse 2023 for å snakke om teknologitrender, få en smakebit av hva han skal snakke om her! Tune in!

71. Smarthus vol. 5 - xComfort med Eaton

Ine Dagfinrud som er applikasjonsingeniør i Eaton gjester Elektropodden for å fortelle om systemet xComfort, som er del av vår smarthus-podcastserie. Tune in!

70. DC-kontakter med Trond Øines

Vi tar en prat med Trond Øines i STS og Stian Tollisen i Skarpnes om DC-kontakter. Hva er det?
I hvilke sammenhenger brukes de? Hvordan bruke de riktig? Fallgruver? Tune in for dette og mange andre tips i ukens episode av Elektropodden.

69. Smarthus vol. 4 - Med Eirik Solheim og Torgeir Waterhouse

Nelfos Teknologikonferanse 2023 spesial-serien fortsetter i Elektropodden. Neste foredragsholdere ut er Eirik Solheim og Torgeir Waterhouse som kommer innom for å ta en prat om smarthus-demoen vi skal få se 9. mai på konferansen.  

68. Solcelletakstein med Stian Tollisen - Nelfos Teknologikonferanse 2023

Trond Øines i STS og Stian Tollisen i Skarpnes er gjester i Elektropodden for å snakke om Solcelletakstein fra Skarpnes. Dette er den første i serien av innledere som skal snakke på Nelfos Teknologikonferanse 2023 den 9. og 10.mai som kommer innom podden for en oppladningsprat. Tune in!

67. Febdok versjon 7.0 - med Gjermund Hovde

Hør Gjermund Hovde, produktansvarlig for Febdok i Nelfo, fortelle om de mange spennende nyhetene og oppdateringene du kan forvente deg av den rykende ferske Febdok versjon 7.0.

66. Nytt kartleggingsverktøy for IT-sikkerhet

Nelfo har nettopp lansert et nytt verktøy for kartlegging av IT-sikkerhet i elektrobedrifter. Torgeir Waterhouse er gjest i episoden og forteller deg alt du trenger å vite om det splitter nye verktøyet. Tune in!

65. V2G med Jan Tore Gjøby – Nelfos Teknologikonferanse 2023

Hva er vehicle to grid? Når kommer det? Hva er fordelene? Få en smakebit på hva Jan Tore Gjøby skal snakke om på Nelfos Teknologikonferanse her i Elektropodden.

64. Jenter og teknologi

Monica Aasen, prosjektleder for Jenter og teknologi i NHO, er gjest i ukens episode. Hun forteller om hvordan Jenter og teknologi jobber for å rekruttere flere jenter inn mot teknologifagene, deriblant elektro. Hvordan kan egentlig elektrobedrifter tiltrekke seg flere kvinnelige elektrikere? Hvordan kan man bidra i dette viktige arbeidet? Svarene får du ved å lytte til episoden!

63. Oppdatert solveileder med Norconsult

Teknisk veileder: Installasjon av solcelleanlegg er nå ute i versjon 5! Til denne revisjonen har vi fått god hjelp fra Norconsult som gjester ukens episode. Tune in for å høre Mari Lauglo, som er gruppeleder for solenergi og lagring, fortelle om nyhetene i oppdateringen i samtale med Marie Kolderup i Nelfo. Veilederen finner du her 

62. NEK700 i boliger

Svein Roar Jonsmyr fra NKOM er gjest i ukens episode og svarer på mange av spørsmålene Nelfo og NKOM får rundt ekom og NEK700 i boliger.

61. Mikronett

Hva er egentlig mikronett? Og hvorfor kan det være smart? Hva er forskjellen på smartnett og mikronett? Vi rydder opp i definisjonene. I studio: Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, Marie Kolderup og Erlend Magnus Løvstakken, alle fra Teknisk Seksjon i Nelfo.

60. Smarthus vol. 3 - Med Futurehome

Kristian Lyngmo, head of sales, i medlemsbedriften Futurehome er gjest i denne ukens Elektropodden for å snakke om deres arbeid rundt smarthusløsninger. Tune in!

59. Smarthus vol. 2 - Matter og Thread

Vi tar en prat om den nye kommunikasjonsstandarden/språket for smarthus, Matter, og kommunikasjonskanalen Thread. Hva er egentlig forskjellen på de to? Og hva har vi i vente? Tune in for å lære mer om kommunikasjon i smarthus.

58. Smarthus - med Erlend Magnus Løvstakken

Denne episodens gjest er ingen ringere enn vår egen Erlend Magnus Løvstakken, som begynte i teknisk seksjon i Nelfo denne høsten. Han forteller om et av prosjektene han jobber med for tiden, nemlig en veileder for smarthus. Tune in for julegaveønsker!

 

57. Sikkert arbeid i tavler - med Eaton

Thomas Adelsten Rosén Olsen, som er Sales Area Manager i Eaton, gjester ukens utgave av Elektropodden for å fortelle om sikkert arbeid i tavler og hvilke produkter som finnes på området.

56. Bærekraft spesial - Nelfos årskonferanse 2022

I denne spesialepisoden sendt fra Nelfos årskonferanse får du høre om temaet bærekraft fra Knut Gaaserud (adm. dir. i Caverion Norge), Anders Rør (Sustainability and Quality Officer i Solcellespesialisten), Ove Guttormsen (adm. dir. i Nelfo), og Marius Strand (dir. for kommunikasjon i Nelfo og prosjektleder for årskonferansen). Tune in!

55. Live-podd fra selveste Arendalsuka

For første gang sendte Elektropodden LIVE fra pollen i Arendal under Arendalsuka. Vi hadde 3 flotte gjester (og mange hyggelige publikummere) på besøk til morgenkaffen: Johan Marius Ly, avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i DSB, Camilla Broch Pedersen seksjonssjef for nett og tjenester i Nkom og ekspert på IT-sikkerhet, Torgeir Waterhouse, partner i Otte. Sammen snakket vi om hvordan elsikkerhetsbegrepet er i endring og hvordan elektrobransjen bør forberede seg på dette. Tune in for å få en liten dose Arendalstemning der DU er!

54. Nyheter i NEK400:2022 med NEK

Tommy Lundekvam, fagsjef for lavspenning i NEK, tar turen til Elektropodden for å fortelle om noen av nyhetene i nye NEK400:2022. Vi høres!

53. Overgangsregler for nye NEK400:2022 med DSB

Senioringeniør Kjetil Solberg gjester Elektropodden for å forklare hvordan overgangsreglene fungerer for nye NEK400:2022 som ble lansert på Eliaden. Tune in!

52. Slik sikrer du deg mot hacking

Dette må du gjøre for å sikre bedriften og kundene mot datainnbrudd. I Elektropodden denne gangen er IT-ekspert og Eliaden-aktuelle Torgeir Waterhouse gjest. Han snakker blant annet om hvordan bedriftene kan jobbe får å øke sikkerheten.

51. Standardisering med NEK

Ukens gjester i Elektropodden er Leif T. Aanensen, Administrerende direktør i NEK og Kristin Fagerli, Fagsjef fornybar energi i NEK. Vi tar en prat med dem om standardisering. Hva er det egentlig? Og hvorfor er det viktig for elektrobransjen? Hva skjer på området fremover? Tune in!

50. Hva betyr egentlig de nye reglene for boligsalg?

Hvilke regler gjelder for boligsalg nå? Og hva er nytt siden i fjor? Kommunikasjonssjef i Boligmappa, Eirik Vigeland, tar turen til Elektropodden for å fortelle om nettopp dette - Hva har de nye endringene i Avhendingsloven egentlig å si for deg, meg og ikke minst for elektrobransjen som helhet. Tune in!

49. Solcellemarkedet i dag med Otovo

Vi tar tempen på solcellebransjen i disse strømpriskrisetider. Hør daglig leder i medlemsbedriften Otovo, Andreas Thorsheim, fortelle om hvordan strømprisen har påvirket solcellebransjen og om fremtidsutsiktene. Her trengs det definitivt mange flere Nelfo-medlemmer inn i Otovo-modellen fremover for å bygge ut den enorme mengden solkraft som er spådd. Tune in!

48. Lansering av Elflix!

Elflix - et flunkende nytt produkt fra Nelfo! Gjermund Hovde, markedssjef i Nelfo, og Steinar Muggerud, direktør for forretningsutvikling i Videocation, forteller deg alt du trenger å vite om Elflix i ukens utgave av Elektropodden. Du kan også lese mer og ikke minst sjekke ut Elflix her: https://www.nelfo.no/elflix

47. Hva betyr økt Enovastøtte for elektrobransjen?

Tore Strandskog, direktør for næringspolitisk seksjon i Nelfo, er gjest for å fortelle om den nye Enovastøtten og hvordan den påvirker elektrobransjen. Tune in!

46. Nye støtteordninger med Enova

Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova, er gjest i ukens utgave av Elektropodden for å fortelle om den nye støtteordningen for solstrøm og smart strømstyring som ble lansert 02.02.2022. Dette er gode nyheter for Nelfos medlemmer - Tune in!

45. Hva skjer i 2022?

Programlederne i Elektropodden, Marie Kolderup og Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, tar en runde på hva som skal skje i året som kommer. Blir 2022 det store batteri-året? Hva slags endringer er spådd i nye NEK400? Og hva slags prosjekter skal Nelfo i gang med? Tune in for en spennende titt inn i fremtiden!

44. Det nye året med et HMS-blikk

Vi tar på oss vernebriller og ser inn i det nye året 2022. Til å gi oss en oppdatering på fagområdet HMS har vi ingen ringere enn fagsjef i Nelfo, Eirik Remo. Tune in!

43. Ny lønnsomhetsveileder: Solceller i landbruket

Nelfo har sammen med Norconsult utviklet en splitter ny lønnsomhetsveileder med eksempler fra landbruket. Mari Lauglo har ledet prosjektet fra Norconsult sin side og er gjest i Elektropodden for å fortelle om veilederen og hvorfor du bør sjekke den ut.
Les mer om veilederen og prosjektet her

42. Håndverkerklagenemnda

Advokat i Nelfo, Lars-Erik Lundgaard, er ukens gjest under temaet Håndverkerklagenemnda. Hva er egentlig det? Og hvem kan sende inn saker dit? Hvordan er gangen i en sak? Få svaret på dette og mye annet i denne ukens Elektropodden!

41. Solceller og EDP

Kaja Gustafson fra Statsbygg gjester Elektropodden for å fortelle litt om Statsbygg sine spennende prosjekter og satsningsområder - deriblant miljødokumentasjon av solceller og prosjektet JaTak. Tune in!

40. Eliaden 2022

Prosjektdirektør i Eliaden, Svein Arnesen har tatt turen til oss i Elektropodden for å fortelle litt om hva man kan forvente seg 31.mai-2.juni 2022. Sett av datoen og tune in!

39. Varmtvannsberedere: Elektriker eller rørleggerjobb?

Vi har fått besøk av Martin Andersen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge, for å diskutere hvor grensene går mellom elektrofaget og rørleggerfaget. Tune in!

38. Elbillading og standardisering

Jan Tore Gjøby er gjest i denne ukens Elektropodden for å snakke litt om standardisering av elbillading.

37. Elbillading i borettslag

Vi tar en prat med Kjetil Hulbach i CTEK om lading i borettslag og OPCC (åpne ladeprotokoller).

36. Nelfo på Arendalsuka: Europas grønne rehabiliteringsbølge

Del 3 av Nelfos Arendalsuka-vorspiel! Direktør for næringspolitikk i Nelfo, Tore Strandskog gir oss en oppdatering på Europas grønne rehabiliteringsbølge og om den vil nå norskekysten. Hvordan ligger vi egentlig an i Norge sammenlignet med resten av Europa? Hvordan skal vi øke rehabiliteringsraten for å nå de politiske målsettingene? 

35. Nelfo på Arendalsuka: Nettselskapenes ansvar rundt elektrisk transport

Del 2 av Nelfos Arendalsuka-vorspiel! Fagsjef for næringspolitikk i Nelfo, Andreas Strømsheim-Aamodt er gjest i Elektropodden for å ta en prat rundt elektrisitet til transportformål og hva som er nettselskapenes ansvar oppi dette. For å nå de ambisiøse klimamålene kreves det økt tilgang på ladeinfrastruktur og økt nettkapasitet i løpet av få år. Er dagens regulering av nettselskapene tilrettelagt for dette? Hvorfor spiller dette en rolle for Nelfo sine medlemmer?

34. Nelfo på Arendalsuka: Norge inn i gigabitsamfunnet

Del 1 av Nelfos Arendalsuka-vorspiel! Seniorrådgiver i Nelfo, Oddvin Breiteig, gjester Elektropodden for å fortelle litt om gigabitsamfunnet. Hva er egentlig gigabitsamfunnet? Hvordan ligger vi an per i dag? Er vi på vei inn? Hvorfor er dette aktuelt for Nelfo sine medlemsbedrifter? 

33. Topp 3 aktuelle politiske saker

Direktør for næringspolitikk i Nelfo, Tore Strandskog, gir oss en oppdatering på hvilke saker det jobbes mest med for tiden. Stikkord for episoden: Stortingsmelding nr. 5, tiltak for byggenæringen og elektronæringen ifm. Koronakrisen, og rehabilitering av bygg.

32. Solceller i Landbruket med Norges Vel

Seniorrådgiver i Norges Vel, Ragnhild Bjelland-Hanley, er gjest i ukens episode av Elektropodden. Du får svar på spørsmål som; Hvorfor er solceller i landbruket gunstig? Hva er egentlig Norges Vel? Og hvorfor satser de på fornybar energi?

31. Alvorlige ulykker

HMS-fagsjef i Nelfo, Eirik Remo, er tilbake som gjest i Elektropodden. Denne gangen er fokuset på alvorlige ulykker, og vi berører temaer som: Hva er definisjonen på en alvorlig ulykke? Hvordan håndtere en alvorlig ulykke? Hvem skal varsles og når? Hvordan forebygge en ulykke?

30. Solkraftdata med NVE

NVE slapp nylig tall som viser at 40 MW solkraft ble installert i pandemiåret 2020. Er dette mye? Hvordan samles disse tallene inn? Og hvorfor er et godt datagrunnlag viktig? Vi tar en prat med Jarand Hole, Overingeniør i NVE.

29. Fiberutbygging

Hør moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen, fortelle om fiberutbyggingen i Norge. Hvor langt unna er vi at alle får tilgang til fiber? Hvordan finansieres denne utbyggingen?

 

28. Dekning

Dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen, har tatt turen innom Elektropoddens digitale studio for gi en oppdatering på hvordan det står til med dekningen her til lands.

 

27.Telenors 5 tech-trender 2021

Hør Forskningsdirektør i Telenor, Bjørn Taale Sandberg, fortelle om hvilke 5 Tech-trender som trolig vil prege 2021.

26. Ny IT-sikkerhetsveileder med Torgeir Waterhouse

I denne episoden går vi stegvis gjennom innholdet i den splitter nye IT-sikkerhetsveilederen med Torgeir Waterhouse. Vi høres!

 

25. Lærlinger og strømulykker

HMS-fagsjef i Nelfo, Eirik Remo, er tilbake som gjest i Elektropodden for å ta en prat om strømulykker blant lærlinger. Idag har 1 av 3 strømulykker en lærling involvert. Hvorfor er det sånn? Hvordan forhindre slike ulykker? Hva er gode rutiner for oppfølging av en lærling?

 

24. IT-sikkerhet med Telenor

Vi er så heldige å ha besøk av Hanne Tangen Nilsen, Sikkerhetsdirektør i Telenor, for å ta en prat om IT-sikkerhet. Hvordan ivareta IT-sikkerhet i egen elektrobedrift og mot kunden samtidig? Hva er sannsynligheten for å bli utsatt for et data-angrep? Er skyløsninger trygt?

 

23. IT-sikkerhet med Torgeir Waterhouse

Vi tar en prat med Torgeir Waterhouse fra Otte om IT-sikkerhet. Hvordan påvirker pandemien IT-sikkerheten i bedrifter? Hva slags risiko er vi utsatt for når vi jobber mer digitalt? Hva er gode vaner for bedrifter å ha?

 

22. Kunnskapsløftet 2021

Programleder Jon-Steinar Sjøvik Hanstad har i denne episoden besøk av markedssjef i Nelfo, Gjermund Hovde, for å snakke om alle de spennende temaene som skal gjennomgås i Kunnskapsløftet 2021. Tune in!

21. Ny markedsrapport på solkraft

Nelfos nye markedsrapport på solkraft er et konsentrat av de største rapportene innen temaet fra 2020. I studio tar programleder Jon-Steinar Sjøvik Hanstad en prat med Marie Kolderup som har jobbet med rapporten. Hvordan ser utviklingen ut globalt og nasjonalt? Hva er konsekvensene av pandemien i solbransjen? Hvordan ser fremtidsutsiktene ut? Få svar på dette og mye mer i denne episoden - vi høres!

20. Praktisk gjennomføring av FSE-opplæringen under pandemien

I årets første episode av Elektropodden er vi så heldige å igjen ha besøk av Eirik Remo som er HMS-fagsjef i Nelfo. Denne gangen tar vi en prat om praktisk gjennomføring av FSE-opplæringen under pandemien.

19. Batteriveilederen med Jostein Ween Grav

Veilederen "Batterisystemer i boliger", skrevet av DSB, DiBK, FFI, DRBV og Nelfo, ble lansert 25.11.20 som en del av Batteripakken fra Nelfo. I denne episoden svarer sjefingeniør og medforfatter av veilederen, Jostein Ween Grav, på spørsmål som har kommet inn om batterisystemer i boliger etter lanseringen.

18. Smittevern i elektrobransjen

HMS-fagsjef i Nelfo Eirik Remo, er gjest i ukens utgave av Elektropodden for å ta en prat om smittevern under koronakrisen. Hvordan rammet pandemien elektrobransjen? Hva er gode rutiner for smittevern i et elektroforetak? Hvordan gjennomføres FSE-opplæring under Covid19?

17. NEK 405 – Eltakst del 2

Helge Topp, leder av normkomiteen NK 219 – Kompetanse til inspeksjonsorgan, er gjest i Elektropodden og vi snakker om habilitet, eltakst og termografering.

16. Batteriinstallasjoner med Eaton

Hør administrerende direktør i Eaton Norge, Jon Helsingeng, snakke om batteriinstallasjoner i vår nyeste podcast.

15. NEK 405 – Elkontroll

NEK 405 elkontroll har gjennomgått en omfattende revisjon. Elektropodden har snakket med Espen Masvik som er fagsjef i NEK om de viktigste endringene.

14. Nelfosky og Eldata

I den nyeste episoden av Elektropodden tar vi en prat med Gjermund Hovde om Nelfosky, Nelfo sin løsning på skylagring.

13. Nyheter i NEK 700

Hør alt om den nye versjonen av NEK 700 i denne ukes utgave av Elektropodden. Gjester er Svein Roar Jonsmyr fra Nkom og Christer Varan fra NEK.

12. Lokal lagring

I episode 12 tar vi en prat om li-ionbatterier, hvorfor vi trenger å lagre energi, og et nytt batteriprosjekt som Nelfo har startet. Vi høres!

11. Kunnskapsløftet del 1

Vi tar en prat om kunnskapsløftet 2020 og går gjennom spørsmål og svar som har kommet inn i løpet av webinarene som har blitt gjennomført denne våren. Vi er innom temaer som elsikkerhet, rollen til faglig ansvarlig og NEK 400. Gjest er Gjermund Hovde.

10. Kvinner i elektrobransjen

Hva kan kvinner bidra med i elektrobransjen, hvorfor er yrket gøy og hva må gjøres for å få opp kvinneandelen? Vi tar en prat med elektroinstallatør og daglig leder i Vest-Elektro Marit Løkhammer om det å være kvinne i bransjen.

9. Elbillading

Vi følger opp forrige episode om elbil med en episode om elbillading. Hva er forskjellen på laderen du får når du kjøper bilen, en enkel ladeboks og en smart ladeboks? Er en ladeboks på nett og kan den oppdatere seg? Denne ukens gjest er Fredrik Hegland, teknisk selger i Zaptec.

8. Nelfo-sjefen snakker om elbil

I denne ukens utgave av Elektropodden er det Nelfos administrerende direktør, Ove Guttormsen, som er gjest. Og temaet er et av hans favoritter – elbil. Det er lenge siden Ove Guttormsen hadde rekkeviddeangst. - Jeg bruker elbilen til turer både i Norge og utlandet – og det går så det suser.

7. Nelfo Dokumentasjon for Solcelleanlegg

I denne episoden er temaet lansering av Nelfo Dokumentasjon for Solcelleanlegg. Vi går gjennom hva dokumentasjonspakken inneholder og hva som er bakgrunnen for prosjektet. Fortsett gjerne med å sende inn spørsmål, forslag, ris eller ros til pod@nelfo.no! Det setter vi stor pris på :)

6. Febdok

I denne episoden får vi besøk av Gjermund Hovde. Han er leder og produktansvarlig for Febdok, som er et markedsledende dataverktøy innen beregning av elektriske anlegg i Norge. Vi tar opp ofte stilte spørsmål og får et innblikk i hvilke spennende Febdok-nyheter som er på trappene.

5. Bjørnetjeneste

Denne uken er temaet hvem som kan gjøre hva i elektriske anlegg. Du får svar på spørsmål som: Kan man installere solceller på hytta selv? Hva kan privatpersoner gjøre i sitt eget hjem, og når trenger man elektriker? Han kompisen din som er elektriker, kan ikke han gjøre deg en vennetjeneste?

4. Podcassa

I fjerde episode av Elektropodden svarer vi på flere solspørsmål vi har fått inn fra dere lyttere. Hvilke komponenter inngår i et solcelleanlegg? Hva skjer hvis det er overskya? Hvordan fungerer egentlig en solcelle?

3. Er effekttariffer veien å gå?

I tredje episode av Elektropodden har programleder Jon-Steinar S. Hanstad med seg Nelfo-økonomene Mari Løvstad og Andreas Strømsheim-Aamodt. Temaet er NVE sitt ferske forslag om endringer i nettleiestrukturen. Hva er bakteppet til dette forslaget? Hva vil det si for forbrukerne? Hvordan stiller Nelfo seg til dette?

2. Kinderegg

Visste du at solceller kan ha flere funksjoner? I denne episoden snakker vi om forskjellige typer og bruksområder for solceller, blant annet bygningsintegrerte solceller i takstein og fasade, tynnfilmsolceller som også fungerer som solskjerming og flytende solceller.

1. Den nye oljen

Første episode av Elektropodden introduserer temaet solkraft, som vil være den røde tråden i de neste episodene. I studio har programleder Jon-Steinar S. Hanstad (direktør for teknisk seksjon i Nelfo) med seg et fagpanel, nærmere bestemt Solcellepanelet, bestående av Mari Løvstad (økonom og fagkonsulent i Nelfo) og Marie Kolderup (ingeniør og fagkonsulent i Nelfo).