Nelfo satser på solstrøm

LAVTHENGENDE FRUKT: - Skal vi unngå et kraftunderskudd om noen år må vi produsere mer strøm. Solstrøm på bygg kan gi et betydelig bidrag. Dette kan vi begynne med i morgen hvis vi ønsker det, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

- Vi skal sette solstrøm på kartet, sier Ove Guttormsen. Nelfo har nå gjort det enklere for medlemsbedriftene å komme i gang med solceller.

-  Vi ser at det er et stort marked for solceller og her har Nelfos medlemsbedrifter mye å hente. Vi har mye godt stoff på våre nettsider som vi nå løfter frem slik at det skal bli enda enklere å begynne med solstrøm, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

4 steg for å komme i gang med solstrøm

Ved utgangen av 2022 var det bygd ut om lag 0,25 TWh med solkraft i Norge. I fjor økte markedet med 300 prosent, og i år viser prognoser at veksten kan bli nye 100 prosent. Dersom myndighetene tilrettelegger for solkraften kan også veksten fortsette, og Nelfo mener vi kan nå 8-10 TWh solkraft i 2030.

En kartlegging fra Multiconsult viser at det tekniske potensialet for solstrøm på bygg er 66 TWh, det er omtrent halvparten av årsforbruket i Norge i et normalår.

Se hva potensialet for solstrøm er i din kommune 

Hvorfor løfter Nelfo dette temaet?

Hvis vi ikke tar grep nå risikerer vi et kraftunderskudd i 2027, ifølge Statnett. Det kan bety at vi må importere mer kraft og varig at strømmen blir dyrere. Da er solstrøm et viktig bidrag. En betydelig andel av dette kan realiseres til forsvarlige kostnader og uten særlige nettinvesteringer.

En annen fordel med solstrøm på bygg er at det er konfliktfritt. Byggene står der allerede. Det er med andre ord ikke snakk om å gjøre naturinngrep slik som med vindkraft på land. 

- Dessuten kan vi begynne med solstrøm i mye større skala i morgen om vi bestemmer oss for det. Husene står der, teknologien er kjent og våre folk står klare til å gjøre jobben, sier Guttormsen.

Nelfo mener at politikerne må kjenne sin besøkelsestid og lage konkrete planer for hvordan vi skal benytte oss av denne kraftkilden.

- Klarer vi ikke å utnytte potensialet i solstrøm er jeg redd for hvordan vi skal klare oss i det grønne skiftet. For oss er dette vinn-vinn: Vi får tilgang på konfliktfri, fornybar strøm på kort tid, avslutter Ove Guttormsen i Nelfo.

Vi ønsker å vite din mening – svar på vår solundersøkelse