Solstrøm

Her har vi samlet all relevant informasjon for å komme i gang med solstrøm. Du finner veiledere, kurs, artikler og fagstoff.

Teknisk veileder

Teknisk veileder er nå i februar 2023 oppdatert i 5.versjon med egne tillegg for alle typer solcelleanlegg; off-grid, bolig, landbruk, industri og solparker.

Kurs i solcelleinstallasjoner

 1. Solcelleinstallasjoner

  Kurset gjør deg kjent med komponentene i en solcelleinstallasjon og hva du som installatør/elektriker må være spesielt oppmerksom på. Målgruppe Rådgivere, faglig ansvarlig, saksbehandler og montører

 2. Webinar – Dokumentasjon av solcelleinstallasjoner

  Webinaret vil ta for seg Nelfo Dokumentasjon for Solcelleinstallasjoner. Dokumentasjonspakken består av: Samsvarserklæring, Rapport fra risikovurdering, Rapport fra sluttkontroll, Drift- og vedlikeholdsmanual (FDV), testrapport og informasjon til brannvesenet. Kurset vil gå gjennom bakgrunnen for dokumentasjonspakken, de vanligste avvikene, og hvordan pakken er tenkt brukt. Det vil være mulig å stille spørsmål underveis.

 3. Solcelleinstallasjoner (Stream med Elflix)

  I dette Elflix-kurset vil du lære alt du trenger å vite for å komme i gang med solcelleinstallasjoner – enten du er elektroprosjekterende, rådgiver, saksbehandler, installatør eller rett og slett bare spesielt interessert.

Veiledere og rapporter

 1. Endelig rapport om utbygging av solkraft

  I august lanserte NBBL, Nelfo og Solenergiklyngen en rapport utarbeidet av Multiconsult som viste at det er mulig å få til 8 TWh solkraft innen 2030 uten store nettinvesteringer. Etter lanseringen på Arendalsuka har rapporten vært på høring og nå er endelig rapport tilgjengelig.

 2. Lønnsomhetsveileder - solceller i landbruket

  Veilederen gir en guide til hvilke forhold og designvalg som påvirker lønnsomheten i et solcelleanlegg, og det presenteres en beregning av lønnsomhet for et konkret solcelleanlegg på et eksempelgårdsbruk.

 3. 3 verktøy for solceller i landbruket

  Nelfo har i samarbeid med Norges Vel utviklet tre verktøy for anskaffelse og installasjon av solcelleanlegg i landbruket.

MC4-kontakter

Sammenkoblingen av et solcelleanlegg foregår med en spesialkontakt som heter MC4.
Les mer

DC-brytere

8 praktiske tips for montering av DC-brytere i solcelleanlegg.
Les mer

Hvem kan bygge solcelleanlegg?

I siste utgave av bladet Elsikkerhet, nummer 91, slår DSB fast at det skal være en registrert elektroinstallatør som skal være ansvarlig for den elektriske installasjonen i et solcelleanlegg.
Les mer

Hvordan sikre seg mot fallulykker?

Installasjon av solceller skjer gjerne på tak eller i høyden. Vi har laget en oversikt over hvordan du kan sikre deg mot fallulykker på jobb.
Les mer

Nelfos solundersøkelse

Nelfos solundersøkelse sendes ut hvert år for å kartlegge aktiviteten til medlemmene.
Les mer

Markedsrapport

For elektroinstallatørene er det gode markedsmuligheter innen solkraft. Det viser Nelfos markedsrapport.
Les mer

Lytt til episoden om oppdatert solveileder i Elektropodden

Teknisk veileder: Installasjon av solcelleanlegg er nå ute i versjon 5! Til denne revisjonen har vi fått god hjelp fra Norconsult som gjester ukens episode. Tune in for å høre Mari Lauglo, som er gruppeleder for solenergi og lagring, fortelle om nyhetene i oppdateringen i samtale med Marie Kolderup i Nelfo.

Nyheter om solstrøm

 1. Foreslår å endre skatt på solstrøm

  Gjennomslag for Nelfo: SV, med støtte fra Høyre, foreslår nå å endre reglene for skatt på solstrøm etter innspill fra Nelfo. – Vi ser at skatt på solstrøm reduserer folks vilje til å investere i solcelleanlegg, sier Andreas Strømsheim-Aamodt.

 2. Feil å skattlegge solstrøm

  Nelfo frykter at skatt på solstrøm vil gi en fullstendig brems i utbygging av private anlegg. – Vi mener Skatteetatens tolking er feil, sier Andreas Strømsheim Aamodt i Nelfo.

 3. Viktig satsing på ENØK i budsjettforliket

  Budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV åpner for en økt satsing på energieffektivisering og solenergi. – Det er viktig å understreke at dette må være starten og ikke slutten på satsingen om vi skal nå klimamålene, sier Tore Strandskog i Nelfo.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.