Slik ble solceller en solskinnshistorie for Hurum Elektro

Hurum Elektro trosset skeptikerne og startet med montering av solceller. Det har gitt mer spenning i hverdagen og lønnsom vekst for bedriften.

Sist oppdatert: 16.08.2023

Da Terje Kaksrud i Hurum Elektro bestemte seg for å begynne med solcelleinstallasjoner, var spørsmålene mange og usikkerheten stor hos folk rundt ham. «Er det ikke skummelt å begynne med solceller? Har ikke det altfor lang inntjeningstid?». Skepsisen viste seg imidlertid å være ubegrunnet.

- Det skumleste du kan gjøre er å gjøre noe nytt. Men vi tok sjansen, klatret opp på bratte tak, skrudde solceller og lyktes. I dag tjener vi gode penger på det, forteller Kaksrud.

Les mer: Slik kommer du i gang med solstrøm

Det var en solcelle-demonstrasjon på et Nelfo-møte som vekket interessen hos den daglige lederen. Først tenkte han på firmaets elbil som kunne lades via egne solceller. Så turte han å tenke utenfor boksen og opp på taket: Var ikke solceller noe de kunne begynne å installere for kunder?

Sjekk solpotensialet i din kommune

Som sagt, så gjort, og siden 2017 har Hurum Elektro installert rundt 100 anlegg på alt fra 3 kW og opptil nesten 500.000 kW. Sol har blitt en vesentlig del av tjenestetilbudet til elektrofirmaet. 

En kartlegging fra Multiconsult viser at det tekniske potensialet for solstrøm på bygg i Norge er 66 TWh. Ved utgangen av 2022 var om lag 0,25 % av dette utnyttet. Med andre ord: Potensialet for solkraft i Norge er skyhøyt.

- Vi ser at det er et stort marked for solceller, og her har Nelfos medlemsbedrifter mye å hente, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Derfor tar Nelfo nå et krafttak for å mobilisere enda flere medlemsbedrifter til å begynne med solcelleinstallasjoner. På denne siden kan installatører som vurderer å gjøre som Hurum Elektro, se hva de må gjøre for å komme i gang og samtidig se potensialet for solkraft i sin kommune.

Fornøyde kunder og fornøyde ansatte

For Hurum Elektro har solceller blitt god butikk. I tillegg opplever bedriften at de ansatte – nye som gamle – har en mer innholdsrik og utfordrende hverdag.

Daglig leder Terje Kaksrud forteller at de stort sett rekrutterer nye medarbeidere via lærlinger. Når lærlingene er ferdig utdannet ser Kaksrud at de ønsker å jobbe hos Hurum Elektro på grunn av den varierte arbeidshverdagen.

- Når de blir ferdig utdannet elektrikere, så gidder de ikke bare banke stikkontakter. Hos oss får de fortsette å prøve nye ting; solceller, ladere og alt mulig, forteller Kaksrud.

Variasjon i oppgaver gir motiverte ansatte, og motiverte ansatte gir gode produkter til kunden.

- Vi er veldig innovative, og da slutter ikke de ansatte. De trives, og vi får fornøyde kunder og fornøyde medarbeidere, avslutter den daglige lederen. 

Her ser du hva potensialet for solstrøm er i din kommune.