3 verktøy for solceller i landbruket

Publisert

- Vi registrerer at solceller i landbruket er noe mange er opptatte av. På bare et par dager hadde vi nesten 100 påmeldte til webinaret, så det er kjempegøy! Vi håper at vi med dette webinaret har bidratt til at flere prosjekter blir realisert i et spennende segment, sier Marie Kolderup i Nelfo.

Nelfo har i samarbeid med Norges Vel utviklet tre verktøy for anskaffelse og installasjon av solcelleanlegg i landbruket.

Det er stor interesse blant bønder når det gjelder solceller på landbruksbygg. Noen av grunnene til at solceller egner seg spesielt godt i landbruket er at det ofte er store solfylte tak tilgjengelig, energibehovet på en gård kan ofte være høyt og stadig nye landbruksmaskiner elektrifiseres. Mange etterspørsler fra bønder som ønsker sol på taket blir imidlertid ikke til faktiske prosjekter da det er en stor investering det er knyttet mye usikkerhet til..

- Med dette prosjektet ønsker vi å nå ut til både gårdbrukere og installatører, og derfor samarbeider vi med Norges Vel og Norges Bondelag. Tanken er å øke kompetansen og dermed redusere usikkerheten rundt disse investeringene. Vi ønsker å hjelpe bonden til å bli en profesjonell innkjøper, og å hjelpe installatøren til å levere et godt teknisk anlegg. De tre publikasjonene vi nå lanserer er ment til å gjøre nettopp dette, sier Marie Kolderup i Nelfo.

3 nye verktøy

De tre dokumentene som nå er lansert er:

  1. Hva bør inngå i avtalebetingelsene mellom gårdbruker og installatør?
    Mange installatører og bønder opplever at det er mye usikkerhet knyttet til ansvarsforholdene rundt en solcelleinstallasjon. Dette dokumentet gir en oversikt over hvilke emner som bør dekkes opp i en god samarbeidsavtale som tydelig fordeler ansvar, roller og kjøreregler mellom gårdbruker og installatør.
  2. Råd til deg som vurderer solceller på gården
    Mange bønder mangler kunnskap om solcelleinstallasjoner og opplever derfor usikkerhet knyttet til anskaffelsen. Dette dokumentet er ment til å gjøre bonden bedre forberedt på en bestiller-situasjon.
  3. Oversikt over støtteordninger for solceller i landbruket
    Det finnes ulike støtteordninger man kan søke gjennom for å få økonomisk støtte til solcelleanlegg på gården. Dette dokumentet gir en oversikt over hvilke.

Dokumentene kan være interessant både for deg som vurderer solceller på gården, deg som allerede leverer solcelleinstallasjoner, deg som vurderer å begynne med solcelleinstallasjon eller deg som generelt er interessert i solceller.

Dokumentene kan finnes her

(For å komme inn må du ha en Nelfo-bruker. Dette noe alle kan lage seg kjapt og helt gratis, medlem eller ikke. Her finnes også andre ressurser som kan være nyttige.)

I forrige uke arrangerte Nelfo et webinar med spennende innlegg fra Norges Bondelag, Rejlers Elsikkerhet, Norges Vel, Solenergiklyngen og Innovasjon Norge.

Gikk du glipp av webinaret? Ingen fare, du kan se det her

(For å komme inn må du ha en Nelfo-bruker. Dette noe alle kan lage seg kjapt og helt gratis, medlem eller ikke. Her finnes også andre ressurser som kan være nyttige.)

Prosjektet fortsetter med en praktisk guide for solcelleinstallasjon i landbruket og en lønnsomhetsveileder til høsten - så her er det bare å følge med!